Förvaltningsprocesslagen
Förvaltningsprocesslagen (1971:291), FPL, gäller för rättskipningen i de allmänna förvaltningsdomstolarna, vilka är förvaltningsrätterna, kammarrätterna och Högsta förvaltningsdomstolen.
Handläggningen och rättegångsförfarandet i de allmänna förvaltningsdomstolarna regleras i förvaltningsprocesslagen. Dessa är förvaltningsrätterna, kammarrätterna och Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) som är högsta instans.
Förvaltningsprocesslagen har en processkronologisk indelning med början i måls anhängiggörande och handläggning, förbi beslut och överklagande till straff och övriga bestämmelser. I regel krävs det prövningstillstånd i kammarrätterna och HFD. Lagen kan delas in enligt följande:
- Lagens tillämpningsområde, 1 – 2 §§
- Måls anhängiggörande m.m., 3 – 7a §§
- Måls handläggning, 8 – 19 §§
- Vissa bevismedel, 20 – 27 §§
- Beslut, 28 – 32 §§
- Överklagande, 33 – 34 §§
- Prövningstillstånd i kammarrätt, 34a §
- Särskilda regler om överklagande hos Högsta förvaltningsdomstolen, 35 – 37a §§
- Resning och återställande av försutten tid, 37b – 37c §§
- Straff, 38 – 40 §§
- Övriga bestämmelser, 41 – 53 §§.
Lagen är subsidiär till annan lagstiftning. Det innebär att om det i annan lag eller författning har meddelats bestämmelse som avviker från FPL, så är det den bestämmelsen som gäller. FPL reglerar också bland annat möjligheten till inhibition, återställande av försutten tid och resning.
Tjänster för dig som arbetar inom eller med offentlig förvaltning
I våra webbtjänster hjälper vi dig att reda ut frågor oavsett om du arbetar på en kommun, statlig myndighet, domstol eller advokatbyrå. Här hittar du informationstjänsten JP Förvaltningsnet, rättsfallstjänster och mycket mer.
För dig som är i behov av en grundläggande genomgång eller en fördjupning i förvaltningsområdets frågeställningar håller vi utbildningar på både ingångs- och fördjupningsnivå. Se våra kurser inom förvaltningsrätt här.
Vill du dessutom fördjupa din kunskap om förvaltningsprocesslagen? Ta då del av ett utdrag från vår lagkommentar skriven av rådman Henrik Hedberg. Upptäck insiktsfulla förklaringar, praktisk vägledning och tolkningar av lagens bestämmelser. Se lagkommentar.
Senast uppdaterad 5 april 2022.
Publicerad 2 jan 2020