Regeringens plan för mottagandet av ukrainska flyktingar
Vid en pressträff i slutet av mars presenterade regeringen en plan för mottagandet av ukrainska flyktingar. Regeringen presenterade även hur mottagandet ska fördelas jämnt över hela landet och tillskott i vårändringsbudgeten.
Regeringen tillför i vårändringsbudgeten medel till Migrationsverket för att myndigheten ska kunna erbjuda boende och uppehälle till personer som får tillfälligt skydd i Sverige samt för att säkerställa att kommuner och regioner får ersättning för skola, sjukvård och mottagande av ensamkommande barn. Regeringen avsätter även medel för ett tillfälligt bidrag till kommunerna för att kompensera dem för oförutsedda kostnader. Sammanlagt tillförs 10,5 miljarder kronor i vårändringsbudgeten för ökade utgifter för Sveriges mottagande av skyddsbehövande från Ukraina.
Regeringen ger Migrationsverket i uppdrag att använda alla tillgängliga verktyg (upphandling, hyra av lägenheter och annan anskaffning) i syfte att åstadkomma en så jämn fördelning som möjligt mellan landets kommuner vid anskaffning av boenden. Ett särskilt uppdrag ges också till Länsstyrelserna att delta i genomförandet av Migrationsverkets arbete med detta. Regeringen avser också att ta fram ny lagstiftning som reglerar möjligheterna för kommunerna att i större utsträckning bistå i arbetet. Till lagstiftningen ska det också tas fram en ersättningsmodell. Modellen för en jämnare fördelning kommer att ha sin utgångspunkt i modellen för fördelning i bosättningslagen.
Utöver detta presenterade regeringen en ersättningsmodell för de evakueringsboenden som kommunerna iordningställt till de skyddsbehövande. Ersättningsnivån blir 10 000 kr per iordningställd plats i en engångsersättning för kommunernas kostnader för iordningställande, nödvändiga inköp och avveckling av platsen. Detta kombineras med en löpande dygnsersättning på 300 kr per iordningställd plats oavsett om boendeplatsen nyttjas eller ej.
Regeringen föreslog vidare en förstärkning med 30 miljoner kronor 2022 till kommuner för att i samarbete med civilsamhället erbjuda lokala insatser kopplat till arbetsmarknaden och samhällslivet. Utgångspunkten är att de som fått ett tillfälligt skydd ska kunna försörja sig själva under vistelsen i landet.
Det civila samhället spelar en viktig roll i mottagandet av dem som söker skydd i Sverige. I vårändringsbudgeten avsätter regeringen 100 miljoner kronor för civilsamhällets insatser i Sverige för skyddsbehövande från kriget i Ukraina.
Publicerad 4 apr 2022