Logga in

Logga in formulär

Ange ditt användarnamn. Ange ditt lösenord. Glömt ditt lösenord?

Allvarlig kritik mot nämnd som medvetet lämnande ut sekretessbelagda uppgifter till annan nämnd

En socialnämnd lämnade ut uppgifter i ett LVU-ärende till pappans arbetsgivare, vilket var en annan socialnämnd i samma kommun. JO konstaterar att socialnämnden var medveten om att handlandet stred mot OSL och riktar därför allvarlig kritik mot nämnden. 

Bakgrund

En man klagade till Justitieombudsmannen (JO) på socialnämnden i en kommun och uppgav att socialförvaltningen hade lämnat sekretessbelagda uppgifter i ärenden om hans barn till en annan förvaltning i kommunen. Mannen var missnöjd med hur socialförvaltningen handlagt ärenden om hans barn enligt lagen (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga, LVU, och framförde det till förvaltningen flera gånger. Socialförvaltningen ansåg till slut att det förekom så allvarliga problem i kontakterna med mannen att det fanns skäl att kontakta hans arbetsgivare, vilket var en annan socialförvaltning i samma kommun. Socialförvaltningen lämnade då ut uppgifter ur mannens ärenden till den andra förvaltningen.

Gällande rätt

Sekretess gäller inom socialtjänsten för uppgift om enskilds personliga förhållanden, om det inte står klart att uppgiften kan röjas utan att den enskilde eller någon närstående lider men (26 kap. 1 § första stycket offentlighets- och sekretesslagen (2009:400), OSL). 

Sekretessen gäller gentemot enskilda och mot andra myndigheter om inte annat anges i OSL eller i lag eller förordning som OSL hänvisar till (8 kap. 1 § OSL). 

Justitieombudsmannen 

JO konstaterar att i kommuner utgör varje nämnd med sin tillhörande förvaltning en egen myndighet. Socialtjänstsekretessen gäller därmed även vid uppgiftslämnande mellan olika nämnder i samma kommun. I det aktuella fallet tillhör de två socialförvaltningar olika socialnämnder i samma kommun och sekretess gäller därför för utlämnande av uppgifter mellan de två nämnderna.  

JO hänvisar till socialnämndens yttrande och konstaterar att det där framgår att nämnden lämnade ut de sekretessbelagda uppgifterna med vetskap om att det stred mot OSL. Enligt JO är nämndens handlande mycket anmärkningsvärt och helt oacceptabelt. Socialnämnden får därför allvarlig kritik. 

Referat av Justitieombudsmannen 2024-05-31, dnr 4106-2023.

Ursprungligen publicerad i JP Socialnet.

Ny praxis och lagändringar kan ha tillkommit sedan texten skrevs. De senaste uppdateringarna och hur dessa påverkat rättsområdet hittar du alltid i relevant informationstjänst.

Publicerad 30 aug 2024

Tilda Ekstrand

Redaktör, jurist

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom socialrätt:

Se vår integritetspolicy