Logga in

Logga in formulär

Ange ditt användarnamn. Ange ditt lösenord. Glömt ditt lösenord?

Lagkommentar tillhör myndighetens bibliotek och ska inte lämnas ut

Upptagningar i databaser omfattas av biblioteksregeln om de används på samma sätt som böcker i ett bibliotek. Det konstaterar kammarrätten och beslutar därför att en domstol inte behöver lämna ut en lagkommentar till rättegångsbalken.

Bakgrund

En kvinna vände sig till en domstol och begärde att få ta del av en lagkommentar till rättegångsbalken. Lagkommentaren var en tjänst som domstolen köpt in från ett juridiskt informationsföretag och domstolen avslog därför begäran med motiveringen att handlingen tillhörde domstolens bibliotek. Den omfattades därför av undantaget biblioteksregeln och var inte en allmän handling. Kvinnan överklagade beslutet och förde även fram att beslutsfattaren och samtliga domare hade varit jäviga och gjort sig skyldiga till tjänstefel.

Kammarrätten

Enligt 2 kap. 14 § tryckfrihetsförordningen (TF) anses som allmän handling inte en tryckt skrift, en ljud- eller bildupptagning eller någon annan handling som ingår i ett bibliotek. Kammarrätten konstaterar att även upptagningar i databaser omfattas av biblioteksregeln om de används på samma sätt som böcker i ett bibliotek. Den digitala lagkommentaren till rättegångsbalken som domstolen har köpt in från ett juridiskt informationsföretag är omfattas därför av undantaget. Lagkommentaren är därför inte en allmän handling och ska inte lämnas ut.

Vad gäller jäv och tjänstefel finns det inget som visar på att några sådana omständigheter föreligger.

Referat av Kammarrätten i Sundsvall 2024-05-13, mål nr 958-24.

Ursprungligen publicerad i JP Förvaltningsnet.

Ny praxis och lagändringar kan ha tillkommit sedan texten skrevs. De senaste uppdateringarna och hur dessa påverkat rättsområdet hittar du alltid i relevant informationstjänst.

Publicerad 30 aug 2024

Maja Almgren

Redaktör, jurist

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom förvaltningsrätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

I denna analys kommer vår expert Sigrid Arnamo titta närmare på frågan om var gränsen går för när en handling övergår i en säkerhetskopia. 

30 aug 2024

Riksdagen riktar en uppmaning till regeringen om att utreda en fråga om valbarhet och folkbokföring.

27 maj 2024

I vissa fall är det självklart när detta sker, i andra fall uppstår det oklarheter. I denna analys redogör vår expert Lars Clevesköld för när detta anses ha skett under olika omständigheter och för olika typer av handlingar.  

22 apr 2024