Vad är skillnaden mellan alternativa anbud och parallella anbud?
Juristens svar
Bestämmelsen om alternativa anbud återfinns i 9 kap. 16 § lagen om offentlig upphandling (LOU). Av paragrafen framgår att en upphandlande myndighet får tillåta eller kräva att en anbudsgivare lämnar anbud med alternativa utföranden (alternativa anbud) som avviker från dem som myndigheten har angett. Förenklat kan man säga att det handlar om sådana situationer när en anbudsgivare i sitt anbud erbjuder fler än ett alternativ till lösning. Anbud med alternativa utföranden får dock endast beaktas under förutsättning att den upphandlande myndigheten har angett i annonsen att sådana anbud är tillåtna (9 kap. 16 § LOU).
Med parallella anbud avses flera anbud från samma leverantör som uppfyller de obligatoriska kraven. Anbuden skiljer sig inte åt vad gäller utförande, men kan exempelvis skilja sig i fråga om vilka produkter som erbjuds. Begreppet parallella anbud förekommer inte i upphandlingslagstiftningen. Kammarrätten i Jönköping har däremot i mål nr 365-24 förtydligat att parallella anbud är sådana anbud som inte utgör alternativa anbud enligt 9 kap. 17 § lagen om upphandling inom försörjningssektorerna (motsvarigheten till 9 kap. 16 § LOU) och inte heller sådana anbud som innehåller förbehåll eller reservationer (sidoanbud).
Ursprungligen publicerad i JP Upphandlingsnet.
Ny praxis och lagändringar kan ha tillkommit sedan texten skrevs. De senaste uppdateringarna och hur dessa påverkat rättsområdet hittar du alltid i relevant informationstjänst.
Publicerad 30 aug 2024
Redaktör, jurist
JP Infonet vill upplysa om att svaret som ges är övergripande och inte en rekommendation till beslut i något enskilt fall.