Återskapade mejl är säkerhetskopior och inte allmänna handlingar
När ett mejl har raderats förvaras det inte längre i myndighetens ordinarie system. HFD konstaterar att den tekniska möjligheten att återskapa raderade meddelanden inte innebär att de är allmänna handlingar.
Bakgrund
En man vände sig till ett antal myndigheter och begärde att få ta del av raderade mejl som kommit in från andra myndigheter. De raderade meddelandena var möjliga att få tillbaka genom e-postsystemets funktion ”återskapa borttagna dokument”.
Alla tre myndigheter avslog mannens begäran med motiveringen att handlingarna inte längre fanns kvar i myndighetens system utan att de var säkerhetskopior och inte allmänna handlingar. Målen överklagades upp till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD).
Högsta förvaltningsdomstolens bedömning
Enligt 2 kap. 13 § andra stycket tryckfrihetsförordningen är en säkerhetskopia inte en allmän handling. Med säkerhetskopia avses en handling som en myndighet förvarar endast i syfte att kunna återskapa information som har gått förlorad i en myndighets ordinarie system för automatiserad behandling av information.
Mannen har begärt ut mejl som myndigheterna har raderat. De förvaras alltså inte längre i myndigheternas ordinarie system för automatiserad behandling av information. HFD konstaterar att de därför utgör säkerhetskopior och inte är allmänna handlingar.
HFD avslår överklagandet.
Av Maja Almgren, redaktör och jurist på JP Infonet.
Ursprungligen publicerad i JP Förvaltningsnet.
Referat av Högsta förvaltningsdomstolen 2024-01-15, mål nr 4144-23, 4148-23 och 4332-23.
Ny praxis och lagändringar kan ha tillkommit sedan texten skrevs. De senaste uppdateringarna och hur dessa påverkat rättsområdet hittar du alltid i relevant informationstjänst.
Publicerad 7 mar 2024
Redaktör, jurist