Logga in

Logga in formulär

Ange ditt användarnamn. Ange ditt lösenord. Glömt ditt lösenord?

Ingen avverkning i skog med knärot

miljo-ingen-avverkning-i-skog-med-knarot-huvudbild.jpg

Flera skogsägare ansökte om dispens från artskyddsbestämmelserna för att få avverka skog där den nationellt fridlysta orkidén knärot fanns. Länsstyrelsen gav, med stöd av praxis, dispens förutom för några områden där knärot växte, cirka tio procent av skogen. Enligt länsstyrelsen var inte hänsynsområdena tillräckligt stora för att upprätthålla knärotens bevarandestatus. För att skogsägarna inte skulle drabbas av en oproportionerlig inskränkning i sin äganderätt genom att avsevärt försvåra det pågående skogsbruket, gavs ända dispens. Naturskyddsföreningen i Dalarna överklagade besluten till mark- och miljödomstolen som instämde med länsstyrelsen. Föreningen överklagade då till Mark- och miljööverdomstolen (MÖD). 

MÖD ändrar praxis och slår fast att det saknas skäl att generellt beakta en skogsägares intresse av den pågående markanvändningen på det sätt som tidigare har skett vid dispensprövningar. Högsta domstolen har nämligen i NJA 2023 s. 291, ”Tjäderspelet i Malsättra”, klarlagt att en skogsägare under vissa förutsättningar har rätt till ersättning om intrånget skulle vara oproportionerligt stort. Skogsägarnas intresse av skydd för den pågående markanvändningen ska därför inte längre beaktas vid dispensprövningen genom att minska hänsynsområden mer än vad som behövs för att kunna bevara arten. I stället ska skogsägarnas intresse tillvaratas genom rätten till ersättning när ett avverkningsförbud leder till ett oproportionerligt intrång i skogsbruket.

Domstolen bedömer därför att det allmänna intresset av att säkerställa knärotens fortlevnad som art inom dess naturliga utbredningsområde väger tyngre än det enskilda intresset av att avverka skog i den omfattning och på det sätt som dispensansökan avser. Bedömningen ändrades inte av uppgifter om ett pågående granbarkborreangrepp i området då det inte var tillräckligt tydligt hur angreppet påverkar knärotens bevarandestatus. MÖD avslår därmed skogsägarnas ansökan om dispens.

MÖD 2024-02-28 M 11525-22, M 11526-22, M 11530-22, M 11534-22, M 11536-22 och M 11538-22.

Ny praxis och lagändringar kan ha tillkommit sedan texten skrevs. De senaste uppdateringarna och hur dessa påverkat rättsområdet hittar du alltid i relevant informationstjänst.

Publicerad 19 mar 2024

Martina Gelotte

Redaktör, jurist

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom miljörätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

Hovrätten fastställer tingsrättens bedömning om att bara det ena syskonet är ansvarig för djurhållningen eftersom inget talar för att det andra syskonet var delaktig i verksamheten.  

17 dec 2024

I båda målen var det inte tillräckligt utrett att behovet av elproduktion inte kan tillgodoses genom att annan mark tas i anspråk eller att samhällsintresset av elproduktion genom solcellsanläggningen skulle väga tyngre än samhällsintresset för livsmedelsproduktion.  

10 dec 2024

MÖD slår fast att Skogsstyrelsen ska göra en samlad bedömning av vilka försiktighetsåtgärder som en skogsägare ska göra vid avverkning av skog med angrepp från granbarkborre och med förekomst av knärot och bombmurkla.

5 nov 2024