Logga in

Logga in formulär

Ange ditt användarnamn. Ange ditt lösenord. Glömt ditt lösenord?

Man får inte ta del av 41 miljoner e-postmeddelanden

En man ville hos en kommun ta del av 41 000 000 e-postmeddelanden på plats i stadshuset. Kammarrätten instämmer i kommunstyrelsens bedömning att det skulle möta betydande hinder att tillhandahålla handlingarna på stället. Mannen får därför inte ta del av handlingarna. 

Bakgrund

En man begärde att få ta del av all e-post och samtalslistor för alla verksamma vid en kommun under år 2023. Mannen ville ta del av handlingarna på plats i stadshuset, det vill säga på stället. Kommunstyrelsen beräknade att det rörde sig om cirka 41 000 000 e-postmeddelanden. Enligt kommunstyrelsen fanns det betydande hinder mot att tillhandahålla handlingarna på stället till följd av den administration och de stora kostnader som det skulle innebära. Kommunstyrelsen avslog därför mannens begäran. Mannen överklagade till kammarrätten.

Gällande rätt

Av 2 kap. 1 § tryckfrihetsförordningen (TF) följer att var och en ska ha rätt att ta del av allmänna handlingar. Med allmänna handlingar avses handlingar som förvaras hos en myndighet och som är inkomna till eller upprättade hos en myndighet (2 kap. 4 § TF). 

Av 2 kap. 15 § första stycket TF framgår bland annat att den som begär ut en allmän handling som får lämnas ut ska genast eller så snart det är möjligt och utan avgift få ta del av handlingen på stället på ett sådant sätt att den kan läsas eller avlyssnas eller uppfattas på annat sätt. Vidare följer av samma paragraf andra stycket att en myndighet inte är skyldig att tillhandahålla en handling på stället, om det möter betydande hinder.

Kammarrättens bedömning

Inledningsvis konstaterar kammarrätten att det med hänsyn till utformningen av kommunstyrelsens beslut inte finns skäl att utgå från annat än att det rör sig om allmänna handlingar och att handlingarna går att identifiera. Kammarrätten anser även att det saknas anledning att ifrågasätta kommunstyrelsens bedömning att det skulle möta betydande hinder att som mannen begärt tillhandahålla handlingarna på stället. Domstolen avslår därför mannens överklagande. 

Referat av Kammarrätten i Stockholm 2024-06-27, mål nr 2259-24.

Ursprungligen publicerad i JP Förvaltningsnet.

Ny praxis och lagändringar kan ha tillkommit sedan texten skrevs. De senaste uppdateringarna och hur dessa påverkat rättsområdet hittar du alltid i relevant informationstjänst.

Publicerad 1 okt 2024

Tilda Ekstrand

Redaktör, jurist

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom förvaltningsrätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

Flertalet kammarrättsavgöranden har under sommaren 2024 prövat en journalists begäran att få ta del av handlingar i ett individärende med stöd av en fullmakt från den enskildes föräldrar. I denna analys tittar Kalle Larsson närmare på kammarrätternas resonemang.  

30 sep 2024

Upptagningar i databaser omfattas av biblioteksregeln om de används på samma sätt som böcker i ett bibliotek. Det konstaterar kammarrätten och beslutar därför att en domstol inte behöver lämna ut en lagkommentar.

30 aug 2024

I denna analys kommer vår expert Sigrid Arnamo titta närmare på frågan om var gränsen går för när en handling övergår i en säkerhetskopia. 

30 aug 2024