Logga in

Logga in formulär

Ange ditt användarnamn. Ange ditt lösenord. Glömt ditt lösenord?

Fastighetsägare får inte överklaga skogsåtgärder på sin egen mark

Ett bolag ansökte om att få dispens från biotopskyddsbestämmelserna för att toppkapa bland annat tolv granar. Syftet var att upprätthålla driftsäkerheten av en luftburen elledning. Skogsstyrelsen bedömde att träden kunde dö av skogsåtgärderna, vilket i sin tur skulle skada naturmiljön för arterna i området.

Skogsstyrelsen ansåg att risken för skador på luftledningen var ett särskilt skäl för att ge bolaget dispens. Dispensen förenades med villkor om tillåtna metoder. De träd som inte kunde toppkapas skulle i stället ringbarkas. Fastighetsägaren till området överklagade Skogsstyrelsens beslut till mark- och miljödomstolen (MMD).

Fastighetsägaren framhöll att skogsåtgärderna skulle öka risken för spridning av granbarkborre. MMD konstaterade att det förelåg en risk för detta och att angrepp från granbarkborrar skulle kunna skada fastighetsägarens skog. Domstolen bedömde att fastighetsägaren därför hade rätt att överklaga beslutet.

MMD justerade villkoren så att de granar som inte hade tecken på granbarkborreangrepp skulle barkas och lämnas kvar i biotopskyddsområdet, vilket skulle gynna den biologiska mångfalden. Om det fanns tecken på angrepp skulle trädet i stället transporteras bort från området. Angripna träd som var helt torkade och döda fick dock lämnas kvar.

Skogsstyrelsen överklagade till Mark- och miljööverdomstolen (MÖD). Nyckelfrågan är om fastighetsägaren hade rätt att överklaga Skogsstyrelsens beslut. Det avgörande är vilka intressen som beaktas i intresseavvägningen enligt 7 kap. 25–26 §§ miljöbalken (MB) för dispensprövningen.

Biotopskyddet för området regleras i 7 kap. 11 § MB. MÖD konstaterar att regeln avser att skydda allmänna intressen. Det motstående intresset är varför bolaget har ansökt om dispens, det vill säga att skydda den luftburna ledningen. Domstolen slår fast att fastighetsägarens ekonomiska intresse av att skydda sin skog från skador inte ryms inom avvägningens omfattning. Fastighetsägaren har därför inte rätt att överklaga Skogsstyrelsens beslut. MÖD avvisar överklagandet och upphäver MMD:s dom.

Referat av MÖD 2024-09-02 M 4910-23.

Publicerad 26 sep 2024

Stina Larsson

Redaktör, jurist

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom miljörätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

I den här analysen diskuterar vår expert Stefan Rubenson intressekonflikter vid anläggande av solcellsparker.

30 sep 2024

I den här analysen reflekterar advokat Sara Magnéli över året som gått och lyfter fram ett par heta frågor för näringslivsaktörer att hålla ögonen på.

27 sep 2024

Ett bolag begärde skadestånd av staten med anledning av angrepp av granbarkborrar på bolagets fastigheter. MÖD nekar dock bolaget skadestånd.

2 sep 2024