Logga in

Logga in formulär

Ange ditt användarnamn. Ange ditt lösenord. Glömt ditt lösenord?

Vilka incidenter ska rapporteras enligt NIS2 och den kommande cybersäkerhetslagen?

Juristens svar

I den kommande cybersäkerhetslagen finns regler om att vissa incidenter ska rapporteras. Om man är en kommun eller en verksamhetsutövare som omfattas av cybersäkerhetslagen kommer det att finnas en rapporteringsskyldighet för betydande incidenter.

I NIS2-direktivet, och i den kommande cybersäkerhetslagen, framgår vad som är en incident. Där definieras en incident som ”en händelse som undergräver tillgängligheten, autenticiteten, riktigheten eller konfidentialiteten hos lagrade, överförda eller behandlade uppgifter eller hos de tjänster som erbjuds genom nätverks- och informationssystem”.

Alla incidenter ska inte rapporteras, utan det är de betydande incidenterna som ska rapporteras. Med betydande incident avses:  

En incident som har orsakat eller kan orsaka allvarlig driftsstörning för den erbjudna tjänsten eller ekonomisk skada för den berörda verksamhetsutövaren, eller en incident som har har påverkat eller kan påverka andra fysiska eller juridiska personer genom att vålla betydande materiell eller immateriell skada.

Rapporteringen kommer att ske i flera steg, där man rapporterar en varning inom 24 timmar, en incidentanmälan inom 72 timmar och en slutrapport inom en månad. Syftet med att rapportera i flera steg är att snabbt kunna begränsa spridningen av en incident men även en ingående rapportering där både enskilda verksamhetsutövare och hela sektorer kan dra lärdomar av incidenten.

Information om vilka instanser de betydande incidenterna ska rapporteras till kommer att förtydligas i den kommande propositionen till cybersäkerhetslag.

Publicerad 30 sep 2024

Beata Rosvall

Rådgivare och jurist

JP Infonet vill upplysa om att svaret som ges är övergripande och inte en rekommendation till beslut i något enskilt fall.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom it-rätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

Kammarrätten konstaterar att det var rätt beslut att lämna ut uppgifter om hälsa och lagöverträdelser till nyhetsbyrå med förbehåll.

26 sep 2024

I denna artikel sammanställer och diskuterar advokat Viktor Robertson och Rebecca Zorec Jämsä från Advokatfirman Kahn Pedersen vissa av remissinstansernas yttranden avseende utredningens förslag för implementeringen av NIS2-direktivet i svensk rätt.

27 sep 2024

Monika Wendleby analyserar här ett avgörande som rör registrerades rättigheter, som lär strida både mot EU-domstolens domar och förvaltningslagen.

3 sep 2024