Logga in

Logga in formulär

Ange ditt användarnamn. Ange ditt lösenord. Glömt ditt lösenord?

Kan en elev få elevhälsa i en annan kommun?

Fråga:

En elev går på en folkhögskola i annan kommun då kommunen som eleven bor i inte har en gymnasieskola. Folkhögskolan har ingen elevhälsa, men det finns möjlighet att söka elevhälsa i annan skola i en annan kommun. Är detta möjligt? Kan en annan kommun bistå med elevhälsa för eleven?

Juristens svar:

I 2 kap. 25 § skollagen framgår att alla elever i förskoleklassen, grundskolan, anpassade grundskolan, sameskolan, specialskolan, gymnasieskolan och anpassade gymnasieskolan har rätt till elevhälsa och att elevhälsan omfattar medicinska, psykologiska, psykosociala och specialpedagogiska insatser.

Vidare finns bestämmelser i 23 kap. 25 § skollagen om överlåtelse av ansvaret för vissa medicinska insatser inom ramen för elevhälsan inom skolväsendet. I första stycket regleras att en huvudman får överlåta ansvaret för sådana medicinska insatser även om huvudmannen i övrigt behåller huvudmannaskapet för utbildningen. I paragrafens andra stycke anges att en kommun som huvudman, en enskild huvudman eller staten som huvudman får överlåta ansvaret till en region, om båda parter är överens om detta. Av tredje stycket framgår också att en region som huvudman, en enskild huvudman eller staten som huvudman får överlåta ansvaret till en kommun, om båda parter är överens om detta. 

När det gäller elevhälsans organisation kan huvudmannen därmed välja att organisera elevhälsan på det sätt som passar lokala förhållanden, till exempel genom samverkan enligt bestämmelsen ovan. Svaret är därför ja, det är möjligt för en elev att få elevhälsa från en annan kommun även om eleven går på en folkhögskola som inte tillhandahåller en egen elevhälsa. Det gäller under förutsättning att det finns en överenskommelse mellan kommunerna i fråga. Genom den här formen av samverkan kan kommunen säkerställa att alla elever, oavsett var de går i skola, får tillgång till den elevhälsa de har rätt till enligt skollagen.

Ursprungligen publicerad i JP Skolnet.

Ny praxis och lagändringar kan ha tillkommit sedan texten skrevs. De senaste uppdateringarna och hur dessa påverkat rättsområdet hittar du alltid i relevant informationstjänst.

Publicerad 11 sep 2024

Jonathan Rabenius

Redaktör, jurist

JP Infonet vill upplysa om att svaret som ges är övergripande och inte en rekommendation till beslut i något enskilt fall.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom skoljuridik:

Se vår integritetspolicy