Logga in

Logga in formulär

Ange ditt användarnamn. Ange ditt lösenord. Glömt ditt lösenord?

Låg elförbrukning och frekventa överföringar talar för att kvinna var sambo vid biståndsansökan

En kvinna ansökte om försörjningsstöd som ensamstående. Kammarrätten konstaterar dock att kvinnans låga elförbrukning och återkommande inköp i en mataffär i en annan stadsdel talar för att hon i huvudsak har vistats hemma hos sitt barns pappa. Kontoutdragen visar även att de har haft en hushållsekonomisk gemenskap. Hon har därmed inte gjort sannolikt att hon ska betraktas som ensamstående. 

BAKGRUND

Socialnämnden avslog en kvinnas ansökan om försörjningsstöd med motiveringen att hon var sambo med sitt ena barns pappa och att de behövde ansöka om biståndet tillsammans. Som stöd för sin bedömning hänvisade nämnden till att kvinnans kontohistorik visade att hon i stor utsträckning vistades i en annan stadsdel än den där hon var folkbokförd. Hon hade också frekventa transaktioner via Swish med mannen. Dessutom talade hennes låga elförbrukning för att hon inte vistades i sin lägenhet särskilt mycket. Kvinnan framförde att hon var separerad från mannen och att hon bodde i sin egen lägenhet. Hon hade dock ibland vistats hos mannen till följd av sitt dåliga mående och för att ta hand om deras barn. Även mannen uppgav att de inte var i en relation. 

Förvaltningsrätten ansåg att utredningen gav stöd för att kvinnan och mannen samarbetat kring handling av mat och att ta hand om barn samt att hon sannolikt hade vistats en del hemma hos honom. Enligt förvaltningsrätten omfattade utredningen dock en så begränsad tid att det inte var klarlagt att det fanns ett sådant samboförhållande att prövningen av rätten till ekonomiskt bistånd skulle göras utifrån mannens och kvinnans gemensamma ekonomiska situation. 

KAMMARRÄTTEN

Frågan i målet

Kammarrätten konstaterar att frågan är om kvinnan vid tiden för ansökan levde i en hushållsekonomisk gemenskap under äktenskapsliknande former med pappan till hennes ena barn. Om det är så har paret ett försörjningsansvar gentemot varandra. Enligt kammarrätten är det kvinnan som ska göra sannolikt att hon har rätt till bistånd som ensamstående. 

Elförbrukningen 

Kvinnan har under stora delar av 2023 haft en mycket låg elförbrukning i sin lägenhet, vilket enligt kammarrätten tyder på att hon under vissa perioder inte har bott där. Kvinnan har medgett att hon ibland har vistats hos mannen, men enligt kammarrätten talar elförbrukningen för att hon har varit där i större omfattning än vad hon har uppgett. Hon har även återkommande handlat på en mataffär i det område där mannens lägenhet ligger. Kammarrätten anser sammantaget att kvinnan under 2023 i huvudsak har vistats i mannens lägenhet. 

Kontoutdrag

Kvinnan och mannen har genom Swish överfört både större och mindre belopp mellan varandra. Det har funnits en hög grad av ekonomiskt samarbete mellan dem och enligt kammarrätten rör det sig om en hushållsekonomisk gemenskap som inte kan förklaras av att de har barn tillsammans. Enligt kammarrätten har inte kvinnan gett någon rimlig förklaring till varför hon har vistats så mycket hos mannen eller till hur deras ekonomiska samarbete har sett ut. Omständigheterna talar därför för att paret levt ihop under äktenskapsliknande förhållanden. 

SAMMANFATTNINGSVIS

Kammarrätten bedömer att kvinnan inte har gjort sannolikt att hon ska betraktas som ensamstående vid biståndsprövningen. Hennes behov ska därmed bedömas utifrån hennes och sambons gemensamma inkomster. Eftersom kvinnan inte har lämnat in uppgifter om sambons inkomstförhållanden har hon inte bidragit tillräckligt till utredningen och har därför inte rätt till försörjningsstöd. 

Referat av Kammarrätten i Sundsvall 2024-06-19, mål nr 461-24.

Ursprungligen publicerad i JP Socialnet.

Ny praxis och lagändringar kan ha tillkommit sedan texten skrevs. De senaste uppdateringarna och hur dessa påverkat rättsområdet hittar du alltid i relevant informationstjänst.

Publicerad 5 sep 2024

Tilda Ekstrand

Redaktör, jurist

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom socialrätt:

Se vår integritetspolicy