Logga in

Logga in formulär

Ange ditt användarnamn. Ange ditt lösenord. Glömt ditt lösenord?

Lärares uttalande om elevs bröst var inte sexuellt ofredande

En lärare som kommenterade en elevs bröst dömdes för sexuellt ofredande av tingsrätten och hovrätten. HD bedömer dock att uttalandet varit en spontan reaktion som inte haft en sådan tydlig sexuell inriktning eller prägel som krävs för straffansvar. Läraren ska därför frikännas.

Bakgrund

En högstadielärare uttryckte sig olämpligt när en elev skulle prova en klasskamrats tyngdlyftarbälte under en lektion. Efter att hon hade spänt fast bältet utanpå tröjan kommenterade läraren ”oj, vilka stora bröst du fick nu”.

Både tingsrätten och hovrätten dömde läraren för sexuellt ofredande med motiveringen att uttalandet kränkte elevens sexuella integritet. Eleven kände sig obekväm och uppfattade uttalandet som olämpligt och opassande. Läraren bekräftade att han uttryckt sig på det sättet men menade att han inte hade haft något sexuellt uppsåt, uttalandet kom spontant och han ångrade sig efteråt. Läraren överklagade till Högsta domstolen (HD).

Högsta domstolen

Frågan i målet är om läraren genom uttalandet har gjort sig skyldig till sexuellt ofredande.

I 6 kap. 10 § brottsbalken framgår att den som blottar sig för någon annan på ett sätt som är ägnat att väcka obehag eller annars genom ord eller handlande ofredar en person på ett sätt som är ägnat att kränka personens sexuella integritet ska dömas för sexuellt ofredande.

HD konstaterar att för att ett agerande ska vara ägnat att kränka den sexuella integriteten krävs det att gärningen har haft en tydlig sexuell inriktning eller prägel. Det är inte gärningsmannens personliga syfte eller hur målsäganden upplevt händelsen som är avgörande, bedömningen ska göras från objektiva utgångspunkter (se NJA 2017 s. 393 och NJA 2018 s. 1091). För att kunna bedöma om ord har en tydlig sexuell inriktning eller prägel finns det skäl att särskilt väga in vem som utför handlingen, mot vem den riktas, i vilket sammanhang som handlingen utförs och om gärningsmannens ordval eller agerande i övrigt har gett uttryck för ett sexuellt intresse för målsäganden (se NJA 2018 s. 443).

En kommentar om någons bröst kan i många fall anses ha en sådan tydlig sexuell inriktning eller prägel. HD bedömer dock att omständigheterna tyder på att uttalandet varit en spontan reaktion på situationen och inte innefattade någon annan sexuell koppling än att det avsåg just elevens bröst. Domstolen håller med om att uttalandet är olämpligt och opassande men menar att det inte kan anses ha en sådan tydlig sexuell inriktning eller prägel som krävs för straffansvar. HD ändrar hovrättens dom och frikänner läraren samt avslår elevens skadeståndsanspråk.

Referat av Högsta domstolen 2024-07-10, mål nr B 6826-23.

Ursprungligen publicerad i JP Skolnet.

Ny praxis och lagändringar kan ha tillkommit sedan texten skrevs. De senaste uppdateringarna och hur dessa påverkat rättsområdet hittar du alltid i relevant informationstjänst.

Publicerad 5 sep 2024

Jonathan Rabenius

Redaktör, jurist

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom skoljuridik:

Se vår integritetspolicy