Logga in

Logga in formulär

Ange ditt användarnamn. Ange ditt lösenord. Glömt ditt lösenord?

Hyresgäst som filmat och fotat grannar i extrem omfattning måste flytta

En hyresvärd får säga upp sin hyresgästs avtal efter att denne övervakat sina grannar och tagit oönskade kontakter med dem. Hyresgästen har även lämnat in obefogade polisanmälningar och orosanmälningar om grannarna. Hovrätten finner att störningarna är sådana att de inte kan anses vara ringa. Eftersom hyresgästen fortsatt med det olämpliga beteendet även efter att hyresvärden uppmanat denna att sluta är hyresrätten förverkad.  

Bakgrund  

En hyresgäst och hennes make filmade och fotade sina grannar på ett sätt och i en omfattning som liknade övervakning. Makarna tog även oönskade kontakter med grannarna genom att skicka sms och lappar till dem trots att grannarna meddelade de inte ville ha någon kontakt. Hyresgästen gjorde även obefogade polisanmälningar och orosanmälningar till socialförvaltningen om att vissa av grannbarnen for illa.  

Hyresvärden lämnade in rättelseanmaningar till hyresgästen, men även efter det klagade grannarna att makarna filmat dem på deras balkonger och på gården samt att makarna fortsatt att ta kontakt med dem. Hyresgästen satte även upp en övervakningskamera riktad mot innergården som filmade mer än makarnas egen uteplats. Hyresvärden sade då upp hyresavtalet. Hyresgästen överklagade beslutet till hyresnämnden, som gjorde samma bedömning som hyresvärden. 

Hyresgästen överklagade målet till Svea hovrätt.  

Rättslig reglering 

Utgångspunkten är att en bostadshyresgäst, som följd av sitt besittningsskydd, har rätt till förlängning av sitt hyresavtal. Besittningsskyddet kan dock brytas i vissa situationer. Av 12 kap. 25 § andra stycket jordabalken (JB) följer att hyresgästen vid sin användning av lägenheten ska se till att de som bor i omgivningen inte utsätts för störningar som i sådan grad kan vara skadliga för hälsan eller annars försämra deras bostadsmiljö att de inte skäligen bör tålas (störningar i boendet). 

Om hyresgästen gör sig skyldig till störningar i boendet följer av 12 kap. 42 § 9 p. JB att hyresrätten är förverkad och att hyresvärden har rätt att säga upp avtalet i förtid om rättelse inte görs utan dröjsmål efter hyresvärdens uppmaning.  

Svea hovrätt 

Hyresvärden har lagt fram bevisning i form av bland annat filmklipp som skapats av makarna. Dessa är från tiden efter rättelseanmaningen men före uppsägningen. Makarna har menar att det varit befogat att filma grannarna eftersom de själva upplevt sig utsatta för störningar av grannarna och att hyresvärden vid något tillfälle uppmanat dem att dokumentera vad de själva påstår sig bli utsatta för. I de flesta av dessa filmklipp förekommer inget särskilt, förutom att makarna uppenbarligen ägnar mycket tid åt att dokumentera vad deras grannar gör. Grannarna har alltså blivit filmade när de lever sina liv så som folk gör mest. Inga störningar från grannarna har förekommit i filmklippen. Hovrätten anser att störningarna i form av olika inspelningar inte är ringa. Eftersom hyresgästen inte har slutat med beteendet trots att hyresvärden skickat en rättelseanmaning bedömer domstolen att hyresrätten är förverkad. Hovrätten avslår därför överklagandet. 

Referat av Svea hovrätt 2024-08-28, mål nr H 9638-24.

Ursprungligen publicerad i JP Fastighetsnet.

Ny praxis och lagändringar kan ha tillkommit sedan texten skrevs. De senaste uppdateringarna och hur dessa påverkat rättsområdet hittar du alltid i relevant informationstjänst.

Publicerad 30 sep 2024

Carolina Engström

Redaktör, jurist

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom fastighetsrätt och samhällsplanering:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

Boverkets nya föreskrifter om aktsamhet vid bygg-, rivnings- och markåtgärder träder i kraft den 1 januari 2025.  

17 dec 2024

MÖD bedömer att en styckningslott som omfattar strand- och vattenområde, utöver beslutad tomtplatsbestämning, inte blir varaktigt lämpad för sitt ändamål som bostadsfastighet.  

17 dec 2024

MÖD bedömer att en solcellsanläggning inte utgör en byggnad eftersom den inte kan anses vara avsedd att vara konstruerad så att människor kan uppehålla sig i den.

5 nov 2024