Logga in

Logga in formulär

Ange ditt användarnamn. Ange ditt lösenord. Glömt ditt lösenord?

Legitimation återkallas för läkare som skickade selfies med patienter på operationsbord

Ansvarsnämnden återkallar en läkares legitimation eftersom han har dömts för grov fridskränkning för att ha misshandlat och kränkt en närstående. Han har också visat sig uppenbart olämplig att utöva yrket då han har tagit och skickat flera bilder föreställande honom själv med kvinnliga patienter på operationsbord i bakgrunden.

Bakgrund

Ansvarsnämnden beslutade den 27 september 2023 att återkalla en läkares legitimation till dess att frågan om återkallelse av legitimation hade prövats slutligt. Detta eftersom han dömts för grov fridskränkning i tingsrätten och fotograferat sövda patienter och skickat meddelanden med fotografierna till sin dåvarande partner. Beslutet om interimistisk återkallelse överklagades till förvaltningsrätten som avslog överklagandet. Varken kammarrätten eller Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) meddelade prövningstillstånd.

Den 23 februari 2024 dömdes samma man även i hovrätten för grov fridskränkning. Han dömdes då till fängelse i tio månader. Han överklagade domen till Högsta domstolen (HD) som inte meddelade prövningstillstånd.

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) anmälde mannen till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) den 11 juli 2024 och begärde att hans legitimation skulle återkallas slutligt.

Grov fridskränkning

Mannen har dömts för grov fridskränkning till fängelse i tio månader. Han hade gjort sig skyldig till fem misshandelsfall av en närstående under en period om drygt ett år. Den närstående hade utsatts för verbala kränkningar i kombination med fysiskt våld. Gärningarna hade präglats av förnedrande inslag där den närstående hade nekats rätt till självbestämmande kring sin kommunikation, sitt privatliv och sin egendom.

Fotografier av patienter

Det framkom även att mannen hade skickat meddelanden med fotografier till sin dåvarande partners mobiltelefon. Det var främst selfies som han hade tagit på sig själv i en operationssal med kvinnliga patienter i bakgrunden. Kvinnorna låg nakna på operationsbord och var förberedda för operation med könsdelarna täckta. Vissa av meddelandena var försedda med emojis och kommentarer av nedvärderande och okänsligt slag. På två av fotografierna hade mannen bar överkropp.

Mannens åsikt

Mannen framhöll bland annat att det brott han dömts för ligger i den nedre delen av straffskalan, att det inte är relaterat till hans yrkesutövning och inte påverkat någon patient. Han framhöll även att brottsligheten ligger relativt långt tillbaka i tiden och att det skedde inom ramen för en destruktiv relation under en begränsad tidsperiod. Enligt mannen gav inte heller tingsrättens och hovrättens domar en tillräckligt nyanserad bild av ärendet.

Vad gäller fotografierna tog mannen bland annat upp att de saknar metadata och därför inte bör beaktas. Han angav även att patienterna samtyckt till fotografierna. Mannen anförde också att hans tidigare partner hade fått bilderna inom ramen för sin tjänst och enligt sekretessavtal inte hade rätt att visa och sprida dem. Anledningen till att han hade bar överkropp var att operation genomfördes med hög temperatur och varma vätskor för att minska hypotermi-risken för patienten. Enligt mannen står hans klädsel på bilderna inte i strid med några hygienkrav. Patienterna var enligt honom inte heller nakna utan sedvanligt klädda för en kommande eller avslutad vårdsituation.

Ansvarsnämnden

Ansvarsnämnden konstaterar att mannen har uppgett att tingsrättens och hovrättens domar inte ger en nyanserad och fullständig bild av ärendet. Nämnden framhåller att HFD i ett mål om återkallelse av legitimation uttalat att en förvaltningsdomstol normalt bör kunna utgå från den allmänna domstolens bedömning utan att själv göra en närmare utredning av förhållandena (RÅ 1990 ref. 64). Mannen är dömd i två instanser och HD har beslutat att inte meddela prövningstillstånd. Ansvarsnämnden finner inte skäl att utgå från något annat än vad de allmänna domstolarna har kommit fram till. Nämnden bedömer därför att mannens läkarlegitimation ska återkallas på grund av allvarligt brott som är ägnat att påverka förtroendet för honom. Detta med hänsyn till att det rör sig om våld i en nära relation och upprepade fall av misshandel, och att någon annan påföljd än fängelse inte varit aktuell. Att det snart har gått fem år sedan brottet begicks utgör enligt ansvarsnämnden inte skäl att inte återkalla legitimationen.

Vidare anser ansvarsnämnden att mannens agerande vid hanteringen av de aktuella fotografierna visar på både bristande omdöme och lämplighet. Agerandet har enligt nämnden allvarligt undergrävt den tillit allmänheten har rätt att hysa till en legitimerad yrkesutövare. Ansvarsnämnden bedömer därför att mannen har visat sig vara uppenbart olämplig att utöva yrket som läkare och att hans legitimation ska återkallas även på denna grund.

Referat av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd 2024-09-26 dnr 24.1-22084/2023.

Ursprungligen publicerad i JP Sjukvårdsnet.

Ny praxis och lagändringar kan ha tillkommit sedan texten skrevs. De senaste uppdateringarna och hur dessa påverkat rättsområdet hittar du alltid i relevant informationstjänst.

Publicerad 20 jan 2025

Amanda Isaksson

Redaktör, jurist

Jenny Blomqvist

Redaktör, jurist

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom hälso- och sjukvårdsrätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

Regeringen och SKR har slutit en överenskommelse för att stärka och utveckla hälso- och sjukvårdens försörjningsberedskap avseende medicintekniska produkter och personlig skyddsutrustning.

28 nov 2024

Till följd av nya JO-anmälningar om lång handläggningstid hos IVO tar nu chefsJO ett samlat grepp om en anmälare till IVO av klagomålsärenden enligt patientsäkerhetslagen kan anses vara part och därmed om bestämmelserna i förvaltningslagen om så kallad dröjsmålstalan kan vara tillämpliga på dessa ärenden. Läs vår analys!

17 sep 2024