Allt fler barnfamiljer vräks
De senaste åren har antalet barnfamiljer som vräks från sina bostäder minskat, men under 2018 ökade istället siffrorna. Förra året fick 448 barn uppleva att båda eller någon av föräldrarna blev tvungna att lämna sitt hem, vilket är en ökning med 56 barn jämfört med föregående år.
Siffrorna från 2018 visar att antalet barn som berörs av vräkning ökar i nio län och minskar i tolv. Det var i Stockholms län som flest barn drabbades, medan inga barn berördes i Jönköpings län och på Gotland.
– Vårt mål är att så få barn som möjligt ska drabbas av en vräkning. Det är angeläget att hyresvärdar och kommuner fortsätter sitt gemensamma förebyggande arbete. Inte minst om det kommer en inbromsning i konjunkturen och fler riskerar att få problem med ekonomin. Det bästa är om parterna kan lösa situationen tidigt, innan skulden har växt och utan att Kronofogden behöver kopplas in, säger Kim Jonsson, som arbetar i den förebyggande verksamheten på Kronofogden.
Nollvision för vräkning av barnfamiljer
År 2008 införde den då sittande regeringen en nollvision för vräkningar av barnfamiljer. Av den anledningen för Kronofogden statistik över hur många barn som drabbas. Sedan införandet av nollvisionen har antalet barn som berörs av en vräkning stadigt minskat, men 2018 vände alltså kurvan uppåt igen.
Olovlig andrahandsuthyrning kan vara en orsak
En anledning till ökningen kan vara att den olovliga andrahandsuthyrningen har blivit allt vanligare i Södertälje. Ofta är det barnfamiljer som vräks i dessa situationer, men när vräkningen ska ske vet Kronofogden i många fall inte om att det finns barn i hushållet.
– Vi ser att svartuthyrningen är ett växande problem. Ofta betalar barnfamiljerna stora summor för sin bostad och blir vräkta efter att ha blivit lurade av svartuthyrare, säger Gunilla Svalborg Magnusson, kronoinspektör i Södertälje.
Publicerad 14 feb 2019