Logga in

Logga in formulär

Ange ditt användarnamn. Ange ditt lösenord. Glömt ditt lösenord?

Arbetslivskriminalitet har ingen plats på arbetsmarknaden

Ett regeringsuppdrag till åtta myndigheter har gett goda resultat i arbetet med att stoppa fusk, regelöverträdelser och brottslighet i arbetslivet. Regeringen vill nu använda erfarenheterna från uppdraget för att myndigheterna ska kunna arbeta effektivt för att stoppa arbetslivskriminalitet.

arbetsliv_Arbetslivskriminalitet_har_ingen_plats_pa_arbetsmarknaden_16x9.jpg

Regeringen har tidigare gett i uppdrag åt Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket, Polismyndigheten och Skatteverket att under 2018–2020 tillsammans utveckla arbetssätt för myndighetsgemensamma kontroller för att stoppa fusk, regelöverträdelser och brottslighet i arbetslivet.

Uppdraget har hittills resulterat i över 3000 myndighetsgemensamma kontroller på arbetsplatser. Fokus har legat på riskutsatta branscher som byggsektorn, skönhetsindustrin och restaurangbranschen. Enligt Arbetsmiljöverket hittade myndigheterna vid kontroller bland annat, illegal arbetskraft, människohandel, undermåliga boendeförhållanden, riskfyllda arbetsmiljöer, farliga och oskyddade arbetsmaskiner, bristande säkerhetsutrustning och bidragsbrott. Av de kontrollerade företagen har cirka vart tionde företag tvingats att stänga hela eller delar av sin verksamhet på grund av de brister som myndigheterna hittade. Sammanlagt har också cirka 10 miljoner kronor utfärdats i sanktionsavgifter.

Arbetsmarknadsministern Eva Nordmark har nu beslutat att ge en utredare i uppdrag att biträda Arbetsmarknadsdepartementet med att följa upp och analysera arbetet med myndighetsgemensamma kontroller mot fusk, regelöverträdelser och brottslighet i arbetslivet. Utredaren ska även lämna eventuella förslag på insatser inom området och vad som krävs för att arbetet mot fusk, regelöverträdelser och brottslighet i arbetslivet ska vara effektivt och ändamålsenligt.

Publicerad 24 feb 2020

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom arbetsrätt och arbetsmiljörätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

Hör vår arbetsrättsjurist Lisa Hallstedt svarar på frågan i det senaste avsnittet av JP play Arbetsliv.

22 apr 2025

Vår expert Johan Sigeman analyserar ett avgörande som kretsar kring intressanta frågor om en polisanställd som inte befunnits vara lämplig för säkerhetsklassat arbete.

14 apr 2025

Hör arbetsrättsjuristen Naiti del Sante berätta om hur den svenska visselblåsarlagen skiljer sig från andra länders lagstiftning och varför den inte alltid är lätt att tillämpa.

4 feb 2025