Logga in

Logga in formulär

Ange ditt användarnamn. Ange ditt lösenord. Glömt ditt lösenord?

Artskyddsförordningen ses över

Regeringen har tillsatt en utredning som ska se över artskyddsförordningen för att säkerställa ett regelverk som effektivt och rättssäkert kan skydda hotade arter.

mark_och_miljo_Artskyddsforordningen_ska_utredas_16x9.jpg

– Vår livsviktiga biologiska mångfald är hotad, och artskyddsförordningen är central för att bevara hotade växt- och djurarter. Vi behöver ett effektivt regelverk som bidrar till att bevara arter och bestånd av arter över tid, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin.

För att värna äganderätten ska rättssäkerheten för markägare och företag stärkas. Det ska även säkerställas att markägare får ekonomisk kompensation för inskränkningar i ägande- och nyttjanderätten i den utsträckning de har rätt till.

Bakgrunden är bland annat att nuvarande artskydd har kritiserats för att inte i tillräcklig grad vara tillämpbart, effektivt och rättssäkert. Rättsfall om artskydd i skogsbruket har skapat osäkerhet.

Utredaren ska bland annat

  • se över fridlysningsbestämmelserna och ta ställning till hur långtgående rådighetsinskränkningar de bör kunna ge utrymme för
  • ta ställning till om det bör införas en rätt till ersättning i de fall pågående markanvändning inom berörd del av fastigheten avsevärt försvåras
  • se över de svenska bestämmelserna om handel med samt innehav och transport av hotade arter
  • utreda om det behövs ändringar i lagstiftningen för att bättre förebygga och bekämpa artskyddsrelaterad brottslighet.

Uppdraget ska redovisas senast den 14 maj 2021.

Publicerad 1 jun 2020

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom miljörätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

Regeringen föreslår bland annat att fler land- och vattenområden ska undantas från strandskydd och möjligheterna att bygga eller vidta åtgärder i strandnära lägen ska öka.

27 jan 2025

Flera intressanta rättsliga förändringar genomförs på mark- och miljöområdet vid årsskiftet. Här hittar du några av de viktigaste regeländringarna från varje departement.

28 jan 2025

Hovrätten fastställer tingsrättens bedömning om att bara det ena syskonet är ansvarig för djurhållningen eftersom inget talar för att det andra syskonet var delaktig i verksamheten.  

17 dec 2024