Bättre arbetsvillkor och ökad jämställdhet i EU 2022
EU får en allt större inverkan på arbetsrätten i Europa. Två nya direktiv som syftar till att förbättra arbetsvillkoren och öka jämställdheten ska införlivas i nationell rätt senast år 2022. Reformerna gynnar särskilt arbetstagare med oförutsägbara arbetsmönster.
Tydligare och mer förutsägbara arbetsvillkor
Enligt EU:s nya direktiv (2019/1152) ska anställningsvillkoren bli tydligare och mer förutsägbara för arbetstagaren redan från start. Det är tänkt att vara ett svar på de utmaningar som uppstått på arbetsmarknaden till följd av den demografiska utvecklingen, digitaliseringen och nya anställningsformer. Detta gäller särskilt arbetstagare med nolltimmesavtal (när arbetstagarens arbetstimmar inte regleras i förväg) och vissa behovsavtal.
För Sveriges del kan direktivet väntas medföra ändringar i åtminstone 6 c § lagen om anställningsskydd (LAS) i och med att arbetsgivaren får en mer långtgående skyldighet enligt direktivet att informera arbetstagaren om dennes rättigheter. Det återstår att se hur lagstiftaren väljer att genomföra resterande delar av reformerna, i den mån arbetstagarens skydd inte redan säkerställs i svensk rätt.
Balans mellan arbete och privatliv för föräldrar och anhörigvårdare
En högre minimumnivå för föräldraledighet och ledighet för anhörigvård ska öka jämställdheten mellan män och kvinnor i hela EU. Det nya direktivet (2019/1158) kommer att ersätta föräldraledighetsdirektivet (2010/18).
Det innebär bland annat att arbetstagare inom EU har rätt till pappaledighet i tio arbetsdagar med ersättning och rätt till föräldraledighet i fyra månader med ersättning, vilken ska tas ut innan barnet når en viss ålder som ska vara högst åtta år. Två månader av föräldraledigheten ska inte kunna överlåtas.
Europeiska arbetsmyndigheten
En europeisk arbetsmyndighet har inrättats och är belägen i Bratislava, Slovakien (se förordning 2019/1149). Myndigheten ska informera om rättigheter och skyldigheter rörande arbetskraftens rörlighet i EU, stärka samarbetet mellan medlemsstaterna och främja arbetet med att bekämpa svartarbete.
Publicerad 10 okt 2019