Logga in

Logga in formulär

Ange ditt användarnamn. Ange ditt lösenord. Glömt ditt lösenord?

Behöver domstolarnas och domarnas oberoende stärkas?

Konstitutionsutskottet anser att regeringen bör tillsätta en utredning som ser över om domstolarnas och domarnas oberoende behöver stärkas. Utskottet föreslår att riksdagen riktar en uppmaning, ett tillkännagivande, till regeringen om det. 

I delar av Europa har åtgärder för att begränsa de högsta domstolarnas oberoende blivit aktuella de senaste åren. Ett oberoende domstolsväsende är grundläggande i ett demokratiskt samhälle och det är enligt konstitutionsutskottet (KU) viktigt att allmänheten känner förtroende för att domstolarna är oberoende och att det inte finns någon risk för till exempel politisk påverkan.

Domstolarnas och domarnas ställning och oberoende fungerar bra i dag i Sverige, anser KU. Men mot bakgrund av utvecklingen i delar av Europa kan det enligt utskottet ändå finnas anledning att överväga om domstolarnas och domarnas oberoende bör stärkas ytterligare. Därför föreslår ett enigt utskott att riksdagen i ett tillkännagivande uppmanar regeringen att tillsätta en utredning som ska se över behovet av att ytterligare stärka domstolarnas och domarnas oberoende på lång sikt.

Utredningen som KU föreslår bör särskilt ta upp följande frågor:

  • Grundlagsreglering av justitierådens antal och pensionsålder.
  • En möjlighet för de högsta domstolarna att sammanträda i särskild sammansättning.
  • Domstolsverkets organisation, styrning och roll.

Publicerad 13 apr 2018

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom förvaltningsrätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag som stärker skyddet för offentliganställda. Förslagen föreslås börja gälla den 2 juli 2025.  

18 feb 2025

Det reder Jan Melander, jurist inom offentlig rätt, ut i sitt svar på denna fråga. Läs svaret här!

17 feb 2025

Digg och IMY har nu lanserat vägledande riktlinjer för att främja användningen av generativ AI inom offentlig förvaltning.

27 jan 2025