Bemanningsföretag diskriminerade kvinna med funktionsnedsättning
Arbetsdomstolen konstaterar att ett bemanningsföretag diskriminerade en kvinna när hon nekades deltidsarbete för att hon endast hade 50 procents funktionsförmåga, och därför inte uppfyllde kravet på annan sysselsättning.
Bakgrund
En kvinna med funktionsnedsättning sökte deltidsarbete hos ett bemanningsföretag. För den aktuella deltidstjänsten efterfrågade bolaget bland annat personer med ”annan huvudsaklig sysselsättning”. Efter att kvinnan informerat bolaget om att hon hade sjukersättning på halvtid fick hon beskedet att hon inte kunde komma i fråga för anställning, då hon inte uppfyllde kraven i kollektivavtalet.
Arbetsgivaren hänvisade till ett krav i kollektivavtalet som innebar att en person, för att kunna få en sådan deltidsanställning, skulle ha en annan huvudsaklig sysselsättning på minst 50 procent. Kravet på annan huvudsaklig sysselsättning har i avtalet även specificerats som att arbetstagaren har annan anställning, bedriver aktiv näringsverksamhet eller av annat yrkesmässigt skäl inte kan stå till arbetsgivarens förfogande i större utsträckning än deltid.
Arbetsdomstolen bedömning
Arbetsdomstolen, AD, konstaterar att ett sådant krav särskilt missgynnar personer med den typ av funktionsnedsättning, i form av nedsatt arbetsförmåga, som den aktuella kvinnan har.
Kravet anses även vara för långtgående för att uppfylla kollektivavtalsparternas syfte med avtalet, vilket har varit att motverka missbruk i form av ett behovsstyrt bemanningsarbete där arbetstagare inte har lön mellan uppdragen.
Även om de angivna syftena i sig är berättigade anser AD att sysselsättningskravet inte är lämpligt och nödvändigt för att uppnå dessa syften. Bolaget har därför utsatt kvinnan för indirekt diskriminering och ska betala 110 000 kronor i diskrimineringsersättning till henne.
Publicerad 26 jun 2018