Brister i vård och omsorg 2018
Varje år skriver Inspektionen för vård och omsorg (IVO) en rapport med en sammanfattande analys av sitt arbete under verksamhetsåret. Den tar upp de risker och brister som man har sett i vård och omsorg. I rapporten för 2018 konstaterar IVO bland annat att brister i personcentrering och samordning gör att många personer inte får sina behov tillgodosedda.
IVO slår i sin rapport fast att många av de problem som myndigheten ser i vården och omsorgen under 2018 inte är nya. Tvärtom är de flesta iakttagelser och slutsatser desamma som tidigare år. Det är dock viktigt att notera att rapporten framförallt beskriver det som inte fungerar som det ska, för att lyfta fram vad som behöver förbättras.
– Alla människor kan någon gång i livet behöva vård, stöd eller insatser från hälso- och sjukvården eller socialtjänsten. Att vi ser att patienter och brukare utsätts för återkommande, oönskade och ibland allvarliga konsekvenser i vården och omsorgen är inte bra. Risken är också att det på sikt leder till att förtroendet för vården och omsorgen minskar, säger Joakim Sebring, inspektör på IVO.
Personcentrering och samordning brister
IVO konstaterar att patienter och brukare inte får sina behov tillgodosedda när personcentrering och samordning brister. Myndigheten ser till exempel att vården inte alltid tar hänsyn till människors samlade behov. Varje verksamhet löser sina uppgifter, men det finns inte alltid någon gemensam helhetssyn utifrån patienternas behov. IVO ser också att barn och unga med psykisk ohälsa och personer med missbruksproblem drabbas av bristande samordning och inte alltid får hjälp som svarar mot deras behov.
Övriga slutsatser från rapporten
- Patienter och brukare utsätts för allvarliga konsekvenser och risker när det inte finns tillräckligt med personal eller personalen inte har tillräcklig kompetens.
- Vård- och omsorgsgivarna behöver ta ett större ansvar för att kvalitetsarbetet verkligen fungerar.
- Brister i lämplighet och kompetens leder till att ansökningar om tillstånd avslås.
Publicerad 7 mar 2019