Bristfällig uppföljning och placering av ensamkommande barn
Det finns allvarliga brister i socialtjänstens placering och uppföljning av de ensamkommande barn som kom till Sverige hösten 2015. Det visar en stor undersökning från Justitieombudsmannen.
Enligt JO:s rapport finns det brister i placeringen av ensamkommande barn, utredningen av barnens behov och uppföljningen av vården.
Under hösten 2015 kom ett stort antal ensamkommande barn till Sverige och den extrema situationen gjorde att socialnämnderna tvingades till nödlösningar. De ensamkommande barnens första placering gjordes inte med den omsorg och noggrannhet som normalt krävs. De fick bo där det gick att ordna ”tak över huvudet” och i vissa fall placerades barn i boenden som var direkt olämpliga. I några fall har det också visat sig att de privata företag som anlitats inte bedrev en seriös verksamhet.
JO Stefan Holgersson har genom en serie inspektioner och utredningar i klagomålsärenden undersökt hur socialtjänsten klarade av sina uppgifter under perioden. Det visar sig att socialtjänsterna har varit duktiga på att lösa de akuta problemen med att ta emot barnen, men att det har saknats resurser för att göra tillräckliga utredningsinsatser och ordna godtagbara boenden för dem. Undersökningen visar också på stora brister i hur socialtjänsten har följt upp vården av de ensamkommande barnen. I vissa fall har det inte gjorts någon utredning överhuvudtaget och andra ärenden har inte fått någon ansvarig handläggare.
Det verkar också vara en skillnad i uppföljningen av vården mellan de förvaltningar som placerat barnen i den egna kommunen och de som placerat barnen ganska långt utanför den egna kommunen. Generellt finns det stora fördelar med att placera barnen i den egna kommunen eller på ett sådant avstånd att nämnden har praktiska möjligheter att följa vården.
Riksdagen beslutade nyligen att det ska införas ett krav på tillstånd för konsulentstödda verksamheter. Den nya regleringen kommer, enligt JO Stefan Holgersson, sannolikt leda till att en del av de problem som uppmärksammats i undersökningen undanröjs.
Håll dig uppdaterad om det social- och migrationsrättsliga området på JP Socialnet och JP Migrationsnet.
Publicerad 5 apr 2017