Bryggeri med endast jästtillverkning beviljas tillstånd för provsmakning – ny analys i JP Serveringstillståndsnet
Med anledning av att det första kammarrättsavgörandet avseende bestämmelsen om tillstånd till provsmakning i 8 kap. 7 § alkohollagen(2010:1622) nyligen meddelades, går kammarrättsråd Carin Jahn i denna artikel igenom kammarrättens definition av bestämmelsens rekvisit.
De frågor som blir belysta i målet är 1) om det finns krav på att de råvaror som ska användas i produktionen ska uppgå till en viss mängd, 2) om framställning av jäst är att anse som produktion av sådan råvara som avses med bestämmelsen och 3) vad som ska avses med ”den egna gården”. Carin Jahn konstaterar att kammarrätten, i brist på tydlig vägledning i förarbetena, gör en extensiv tolkning av bestämmelsen.
Denna analys finns publicerad i JP Serveringstillståndsnet. Är du ännu inte kund? Läs mer om tjänsten här
Publicerad 25 mar 2015