Elevers vardag och sociala liv begränsas av rädsla för brott
Skolan är den vanligaste brottsplatsen för misshandel, hot och sexuella kränkningar för elever i årskurs nio. Många elever undviker vissa personer, platser och aktiviteter av oro för brott. Det visar Skolundersökningen om brott 2017, som Brottsförebyggande rådet (Brå) publicerar.
Totalt uppger 51 procent av eleverna att de varit utsatta för brott under de senaste tolv månaderna. Det är en något större andel än 2015, då 47 procent uppgav att de utsatts.
Av de elever som uppgett att de utsatts för brott under de senaste tolv månaderna, är det en betydande andel som medvetet undvikit vissa personer, platser och aktiviteter eller hållit sig borta från skolan en hel dag, av oro för att utsättas på nytt. Bland dem som utsatts för hot uppger tre av fyra tjejer, och hälften av killarna, att de medvetet undvikit vissa personer, och nästan lika många har även undvikit att vistas på vissa platser.
– Elever inskränker sina liv på grund av att de är rädda för att utsättas för brott. Det är relativt vanligt att särskilt tjejer väljer att stanna hemma kvällstid, fast de egentligen skulle vilja gå ut. Dessutom har en stor andel av de tjejer som utsatts för hot eller misshandel hållit sig borta från skolan under hela dagar och därmed missat undervisning, på grund av oro för att utsättas, säger Anna Gavell Frenzel, utredare på Brå.
Fakta:
Skolundersökningen om brott (SUB) är en undersökning som genomförs ungefär vart tredje år bland elever i årskurs nio. I årets undersökning har drygt 4 200 elever svarat på frågor om utsatthet för och delaktighet i brott under de senaste tolv månaderna. Undersökningen har genomförts totalt tio gånger sedan 1995.
Publicerad 11 dec 2018