Logga in

Logga in formulär

Ange ditt användarnamn. Ange ditt lösenord. Glömt ditt lösenord?

Förskolechef blir rektor – måste man skriva nya anställningsavtal?

Fråga:

Den 1 juli 2019 ska förskolechef benämnas rektor enligt 2 kap. 9 § skollagen. Behöver nya anställningsavtal skrivas för de som är anställda som förskolechefer idag?

skola_forskola_rektor16x9.jpg

Svar: 

Ett anställningsavtal kan ingås både muntligt och skriftligt och det är lika giltigt oavsett form. Däremot så är arbetsgivaren skyldig att inom en månad från tillträdet lämna skriftlig information om vissa viktiga aspekter av anställningen. Det gäller bland annat arbetsställe, arbetsuppgifter, anställningsform och ev. uppsägningstid, begynnelselön och ev. kollektivavtal. Det här är ett skydd för den anställde så att det är tydligt vad som gäller och har gällt tidigare, till exempel vid en omorganisation. 

Det som krävs är alltså att arbetsgivaren lämnar skriftlig information, inte att parterna upprättar ett skriftligt anställningsavtal. Det här innebär att det inte heller finns något krav på att teckna ett nytt anställningsavtal vid en förändring av någon eller några aspekter av anställningen. Ibland kan det dock vara betydligt lättare att skriva ett nytt anställningsavtal om viktiga anställningsvillkor förändras, så att det är tydligt och finns samlat för båda parter vad som gäller.

Eftersom ändringen i 2 kap 9 § skollagen inte förändrar förskolechefernas arbetsuppgifter eller ansvar utan enbart är en språklig förändring så ser jag ingen anledning att skriva nya anställningsavtal med de som idag har titeln förskolechef. Det skulle räcka att skriftligen informera om förändringen och den nya titeln.

Karin Otterheim
Rådgivare och redaktör, JP Arbetsrättsnet

Svaret är inte en rekommendation till beslut i något enskilt fall. Men vi hoppas att svaret ändå kan ge dig viss vägledning.

Publicerad 19 feb 2019

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom skoljuridik:

Se vår integritetspolicy