Första hjälpen juridik l
”Första hjälpen juridik” består av innehåll för dig som berörs av hälso- och sjukvårdsrättsliga frågor i ditt yrkesliv.
Får man lämna ut en avlidens journal till en släkting som ska bestrida ett testamente?
Regler för sekretess inom hälso- och sjukvården som finns i bland annat offentlighets- och sekretesslagen ger oss svar på den här frågan. Huvudregeln är att en persons journal inte ska lämnas ut om personen eller dennes närstående kan lida men av det. Så för att få reda på om du får lämna ut en avlidens journal till en släkting behöver man först besvara frågan om någon närstående kan lida men av utlämnandet.
”Att lida men” hänvisar till varje åtgärd som typiskt sett upplevs som en påtaglig nackdel för den berörde. Om uppgifter ur journalen ska användas vid en eventuell tvist bedöms det normalt innebära men för övriga närstående.
Nästa frågeställning vid sådana här ärenden blir därför oftast om motparten i tvisten är närstående till den avlidna. Begreppet ”närstående” är inte definierat i lag och det behöver inte finnas något faktiskt släktskap för att en person ska ses som närstående. Enbart det faktum att en person är testamentstagare innebär dock inte heller med automatik att denne bedöms vara närstående.
Det förenklade svaret på frågan är att du i de flesta fall inte får får lämna ut journalen till en släkting som ska bestrida ett testamente. Skulle dock motparten i tvisten inte vara närstående till den avlidna kan det vara okej att lämna ut den.
Svaret är inte en rekommendation till beslut i något enskilt fall.
Men vi hoppas att svaret ändå kan ge dig viss vägledning.
Behöver du mer juridiskt stöd i din arbetsvardag? Spana då in vår webbtjänst – JP Sjukvårdsnet – som ger dig en bred bevakning av hälso- och sjukvårdsrätten.
Publicerad 20 feb 2019