”Ibland benämns försörjningsstödet som en experimentverkstad”
Regeringen har beslutat att kraftsamla kring AI med avsikt att stärka välfärden. JP Infonets lärandekonferens om försörjningsstöd den 23 maj, med fokus på bland annat automatiserat beslutsstöd, känns i ljuset av detta än mer intressant. Läs om regeringens satsning och Cecilia Grefve Langs tankar inför konferensen nedan.
Regeringen har gett Myndigheten för digital förvaltning (DIGG) i uppdrag att öka den offentliga förvaltningens förmåga att tillgängliggöra öppna data samt bedriva öppen och datadriven innovation. DIGG ska även främja den offentliga förvaltningens förmåga att använda artificiell intelligens.
– Vi har stora mängder högkvalitativa data i Sverige. Genom att öppna upp tillgången till datan, skapar vi nya möjligheter för till exempel minskad energianvändning, bättre behandlingsmetoder och kortade handläggningstider, säger energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman.
Den 23 maj anordnar JP Infonet en lärandekonferens med temat försörjningsstöd. Under en heldag i Höör får deltagarna ta del av exempel på olika sätt att arbeta med försörjningsstöd, exempelvis från Trelleborg där man har ett beslutsfattande baserat på AI-teknologi redan i dag.
– Det är väldigt kul att så många ska delta på konferensen. Det visar att just utvecklingsarbete om och kring försörjningsstödet är på agendan i många kommuner. Ibland benämns försörjningsstöden som en experimentverkstad och därför tänker jag att det är viktigt att veta vad som är verkningsfullt, men också hur professionella använder sin arbetstid på bästa sätt i mötet med medborgaren. Under dagen har vi tre forskare med som har olika infallsvinklar i sin forskning kopplat till försörjningsstödet och att lära av andra och varandra, berättar Cecilia Grefve Lang som är moderator på konferensen.
Publicerad 7 maj 2019