Logga in

Logga in formulär

Ange ditt användarnamn. Ange ditt lösenord. Glömt ditt lösenord?

Illegalt ålfiske fortsätter – beslag av ryssjor ökar

Det olagliga fisket efter den rödlistade och utrotningshotade ålen fortsätter. Hittills i år har Havs- och vattenmyndigheten, HaV, upptäckt och beslagtagit 204 redskap jämfört med totalt 163 i fjol. Hittills i år har 226 ålar kunnat släppas fria i samband med HaV:s beslag av olagliga ryssjor.

Den europeiska ålen är ett enda bestånd som är starkt hotat och rödlistad av Artdatabanken. Sedan 2007 är det förbjudet att fiska ål i Sverige för alla utom yrkesfiskare med licens, i dag totalt 202 personer. Undantagna från fiskeförbudet är fiske i vissa inlandsvatten där ålen inte kan vandra ned till kusten på grund av nedströms kraftverk.

- Om man råkar fånga ål av misstag är man skyldig att släppa tillbaka den i vattnet. Att reglerna efterlevs kontrolleras av oss, Kustbevakningen och länsstyrelserna, säger Martin Bjerner, chef för Östersjöenheten för fältkontroll på HaV i ett pressmeddelande.

miljo_illegalt_alfiske16x9.jpg

2016 tog HaV:s fiskerikontrollanter 71 ryssjor i beslag och 2017 togs 163 ryssjor i beslag. Den stora ökningen från 2016 kan delvis förklaras med att HaV satsat på fler kontroller. 

2007 antog EU en förordning för att skydda och stärka beståndet av europeisk ål. Bland annat ställs krav på att medlemsländerna ska jobba efter en ålförvaltningsplan. Sverige fick sin plan godkänd av EU-kommissionen i oktober 2009 och planen bygger på fyra metoder; förbud att fiska ål, ökad överlevnad vid passage av vattenkraft, ökad kontroll och stödutsättningar. 

Trots EU:s förordning för att skydda och stärka beståndet av europeisk ål är det fortfarande på kritiskt låga nivåer. I år infördes därför nya regler inom EU för att skydda ålen. Reglerna innebär förbud för yrkesfiske efter ål i havet under en valfri sammanhängande period på tre månader, mellan den 1 september 2018 och den 31 januari 2019. Förbudet omfattar däremot inte fiske efter ål som är mindre än 12 centimeter, fiske efter ål i Medelhavet eller fritidsfiske efter ål.

HaV, som ansvarade för att genomföra EU-beslutet i Sverige, valde att införa fiskeförbud från november 2018 till och med januari 2019.

Publicerad 9 okt 2018

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom miljörätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

MÖD slår fast att Skogsstyrelsen ska göra en samlad bedömning av vilka försiktighetsåtgärder som en skogsägare ska göra vid avverkning av skog med angrepp från granbarkborre och med förekomst av knärot och bombmurkla.

5 nov 2024

Två fastighetsägare har fått skadestånd av MÖD vid en trafikomläggning eftersom fastigheten sjönk avsevärt i värde på grund av störningarna från den nya vägdragningen.

31 okt 2024

I den här analysen diskuterar vår expert Stefan Rubenson intressekonflikter vid anläggande av solcellsparker.

30 sep 2024