Logga in

Logga in formulär

Ange ditt användarnamn. Ange ditt lösenord. Glömt ditt lösenord?

Inte tillåtet att odla cannabis för att lindra smärta

En man som lider av kronisk nervsmärta sedan han blev förlamad började odla cannabis för eget medicinskt bruk. Mannen döms i Högsta domstolen för ringa narkotikabrott till dagsböter. Straffet blev dock lindrigare än det som hovrätten dömde honom till. 

Mannen började odla cannabis för eget bruk då de preparat som sjukvården erbjöd antingen hade dålig effekt eller gav negativa biverkningar. Under sommaren 2015 åtalades han för narkotikabrott. Tingsrätten friade mannen eftersom han ansågs ha befunnit sig i en sådan nödsituation att hans handlade ”inte kunde anses oförsvarligt”.

Högsta domstolen: Inte tillåtet att odla cannabis för att lindra smärta 

Hovrätten höll inte med och dömde mannen för narkotikabrott och ringa narkotikabrott. Domen innebar också att mannen skulle stå för sina rättegångskostnader. Hovrätten ansåg inte att fallet låg inom ramen för vad lagen säger om en människas nödsituation. Högsta domstolen håller med och menar att för att nöd (24 kap. 4 § brottsbalken) ska kunna åberopas så förutsätts det i princip att omedelbar tillgång till sedvanlig sjukvård saknas. Så var inte situationen i detta fall och Högsta domstolen dömer därför mannen för ringa narkotikabrott. Högsta domstolen sänker dock antalet dagsböter samt konstaterar att mannen inte behöver stå för sina rättegångskostnader.

En av orsakerna till att Högsta domstolen sänker straffet är att mannen sedan i våras beviljats enskild licens för ett cannabisbaserat läkemedel. En sådan licens innebär enligt Högsta domstolen ett visst erkännande av den intressekonflikt som mannen stått inför. 

Vill du hålla dig uppdaterad på liknande nyheter?

Läs mer om vår omvärldsbevakning för dig som arbetar med hälso- och sjukvårdsfrågor.

Publicerad 20 nov 2017

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom hälso- och sjukvårdsrätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

Till följd av nya JO-anmälningar om lång handläggningstid hos IVO tar nu chefsJO ett samlat grepp om en anmälare till IVO av klagomålsärenden enligt patientsäkerhetslagen kan anses vara part och därmed om bestämmelserna i förvaltningslagen om så kallad dröjsmålstalan kan vara tillämpliga på dessa ärenden. Läs vår analys!

17 sep 2024

Riksdagen har bland annat klubbat igenom socialutskottets förslag till en ny lag om vissa kirurgiska ingrepp i könsorganen.

3 maj 2024

Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag om en ny registerlag för Myndigheten för vård- och omsorgsanalys.

3 maj 2024