Tolktjänster i domstol är inte undantagna från kravet på upphandling
Konkurrensverket anser att det var en otillåten direktupphandling när en tingsrätt anlitade en tolk till en domstolsförhandling utan att först annonsera enligt upphandlingsreglerna. Myndigheten framhåller att tolktjänster i domstol inte är undantagna från kravet på upphandling.
Under 2020 har en tingsrätt löpande köpt tolktjänster utan att annonsera. Nu yrkar Konkurrensverket att tingsrätten ska betala upphandlingsskadeavgift för ett ingånget avtal med en tolk som i december 2020 anlitades för att bistå med tolkning under en omhäktningsförhandling.
Tingsrätten anser att anskaffning av tolktjänster inte behöver upphandlas enligt lagen om offentlig upphandling (LOU). Eftersom de utgör juridiska tjänster omfattas de av ett undantag i lagen som innebär att det inte finns någon skyldighet att upphandla, enligt tingsrätten.
Konkurrensverket framhåller att tolkning inte är en juridisk tjänst, utan en språklig. Undantaget i lagen kan därför inte användas. Det var i det aktuella fallet inte heller fråga om sådan synnerlig brådska som gav tingsrätten möjlighet att göra avsteg från skyldigheten att annonsera. Tjänsten skulle därför ha upphandlats genom en annonserad upphandling, enligt Konkurrensverket.
– Frågan om upphandling av tolktjänster berör alla domstolar och den kommande domen i målet är därför av stort intresse som vägledning, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten.
Konkurrensverket vänder sig nu till förvaltningsrätten och yrkar att tingsrätten ska betala 80 000 kronor i böter/upphandlingsskadeavgift.
Publicerad 7 dec 2021