Köttkonsumtionen minskar och svenskarna väljer mer närproducerat
Under 2017 minskade svenskarnas köttkonsumtion med 2,6 procent. Samtidigt ökar svensk köttproduktion, enligt Jordbruksverkets rapport.
I snitt minskade varje svensks köttkonsumtion med 2,2 kilo under 2017, vilket motsvarar 2,6 procent. Siffror från de första 9 månaderna 2018 visar tydligt att trenden fortsätter.
Samtidigt som köttkonsumtionen går ner, ökar svensk köttproduktion. Under 2018 har produktionen av kött ökat med 3–4 procent. Efterfrågan på svenskt och ekologiskt kött fortsätter att öka medan import av kött från andra länder har minskat stadigt de senaste åren.
– Trender, klimathänsyn, hälsofokus och djuretik är faktorer som brukar lyftas fram i analyser av konsumtionsutvecklingen idag. En ökad andel vegetarisk mat hos vissa konsumentgrupper får fortsatt genomslag på köttkonsumtionen. Allt fler konsumenter kopplar också ihop svenska mervärden med olika hållbarhetsaspekter vilket ger en ökad andel svenskt kött och matfågel på tallriken, säger Åsa Lannhard Öberg, jordbrukspolitisk utredare.
Publicerad 11 dec 2018