Logga in

Logga in formulär

Ange ditt användarnamn. Ange ditt lösenord. Glömt ditt lösenord?

Leverantörsbyte borde inte ha godkänts

Kammarrätten har för första gången prövat ett leverantörsbyte i ramavtal. Domstolen konstaterar att överlåtelse av enskilda ramavtal inte är tillräckligt för att utgöra en sådan företagsomstrukturering som krävs för att leverantörsbytet ska vara tillåtet enligt LOU.

upphandling_Leverantorsbyte_borde_inte_ha_godkants_16x9.jpg

Statens Inköpscentral vid Kammarkollegiet upphandlade ramavtal och tecknade avtal med en leverantör (leverantör A). Leverantör A ansökte sedan hos Kammarkollegiet om att få överlåta sitt ramavtal till en annan leverantör (leverantör B) och Kammarkollegiet godkände överlåtelsen. Överlåtelsen gällde leverantör A:s alla ramavtal i sin helhet.

Efter att överprövning begärts konstaterar kammarrätten att leverantör A i stort sett inte överlät någon verksamhet till leverantör B förutom ramavtalen. Leverantör B har därför inte inträtt i leverantör A:s ställe på det sätt som avses i 17 kap. 13 § LOU. Det är därmed en väsentlig ändring och Kammarkollegiet borde inte ha godkänt leverantörsbytet. Kammarrätten konstaterar avslutningsvis att det är fråga om en otillåten direktupphandling och beslutar att ramavtalen mellan Kammarkollegiet och leverantör B är ogiltiga.

Publicerad 6 nov 2019

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom konkurrensrätt och upphandlingsrätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

En region upphandlade systemstöd för särskilda persontransporter. Kammarrätten anser dock att upphandlingen måste göras om.  

28 jan 2025

En av regeringens främsta prioriteringar är att bekämpa brottsligheten med alla medel. Konkurrensverket får därför i uppdrag att lämna förslag som gör det lättare att förkasta oseriösa anbud i offentliga upphandlingar.  

24 jan 2025

Analys av ett mål som handlar om möjligheten att åberopa ensamrätt till stöd för ett undantag från annonsering.

24 jan 2025