Majoriteten av allmänheten vill att kommunen tar hänsyn till Agenda 2030 vid inköp
En aktuell Sifo-mätning visar att en majoritet av allmänheten instämmer i påståendet att svenska kommuner ska ta hänsyn till målen i Agenda 2030 vid inköp även om det innebär ökade offentliga utgifter.
Sverige har tillsammans ett stort antal länder antagit Agenda 2030 och FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling. Sverige ligger bra till på många områden men långt ifrån alla. Vi behöver göra mer när det gäller bland annat klimatet, biologisk mångfald och hållbart utnyttjande av hav och marina resurser.
– Nordiska ministerrådet har i en analys visat att offentlig upphandling kan bidra till att nå samtliga 17 hållbarhetsmål. Men det är viktigt att agera nu eftersom 2030 bara är två upphandlingar bort, säger Annie Stålberg, chef för hållbarhetsenheten på Upphandlingsmyndigheten, och tillägger att den vanligast avtalstiden för en upphandling är 3–4 år inklusive optioner.
Upphandlingar för 800 miljarder om året
Den offentliga köpkraften är stor. Varje år görs offentliga upphandlingar till ett värde av drygt 800 miljarder kronor. Kommunerna annonserar 7 av 10 upphandlingar och drygt hälften av dem har enligt Aktuell Hållbarhets kommunranking strategier för att arbeta med Agenda 2030.
Den opinionsmätning som Kantar Sifo gjorde på uppdrag av Upphandlingsmyndigheten i september 2021 visar att 70 procent av allmänheten i åldern 18 till 79 år instämmer i påståendet att svenska kommuner ska ta hänsyn till Agenda 2030 vid sina inköp även om det innebär ökade offentliga utgifter.
Hållbara inköp behöver dock inte kosta mer. Upphandlingsmyndighetens rapport Matnyttigt och samhällsnyttigt från 2021 indikerar att strategiskt hållbarhetsarbete många gånger kan leda till lägre kostnader.
Publicerad 14 feb 2022