Nationell plan för miljöprövning av vattenkraften
Regeringen har beslutat om kompletterande bestämmelser till propositionen om vattenmiljö och vattenkraft. Den nya lagstiftningen trädde i kraft den 1 januari 2019 och berör uppemot 4 000 vattenkraftsrelaterade verksamheter.
Lagstiftningen bygger på den energipolitiska överenskommelsen vars mål är att Sverige år 2040 ska ha 100 procent förnybar elproduktion och att vattenkraften ska ha moderna miljövillkor.
Foto: Hans Blomberg
Havs- och vattenmyndigheten, Energimyndigheten och Svenska kraftnät får regeringens uppdrag att ta fram ett förslag till nationellt vägledande plan för miljöprövning av vattenkraften.
Lagen innebär att alla vattenkraftverk som i dag producerar el, relaterade reglerdammar eller nedlagda vattenkraftverk som ursprungligen byggdes för att producera el, ska ha moderna miljövillkor. Ägare till vattenkraftverk som saknar moderna miljövillkor för verksamheten måste skaffa tillstånd i enlighet med miljöbalken. Det kommer att kunna ske via en nationell plan för miljöprövning av vattenkraften eller att ägarna ansöker om prövning direkt hos mark- och miljödomstolen.
Tanken med lagstiftningen och den nationella planen är att vattenkraftverken ska miljöprövas i prövningsgrupper, utifrån vattendrag och avrinningsområden, för att få bästa avvägning mellan största möjliga energi- och miljönytta.
Senast den 1 oktober 2019 ska Havs- och vattenmyndigheten tillsammans med Statens Energimyndighet och Affärsverket svenska kraftnät ha tagit fram ett förslag till en nationell plan för hur vattenkraften ska förses med moderna miljövillkor. Planen ska sedan beslutas av regeringen.
Publicerad 8 jan 2019