Logga in

Logga in formulär

Ange ditt användarnamn. Ange ditt lösenord. Glömt ditt lösenord?

Nya insatser mot spelmissbruk

Folkhälsomyndigheten får i uppdrag att vidareutveckla det nationella kunskapsstödet om spelproblem. Myndigheten ska också fördela 3 miljoner kronor till ideella organisationer som arbetar förebyggande mot spelproblematik.
 

Cirka två procent av vuxna i Sverige har spelproblem. För cirka 31 000 av dessa är problemen så allvarliga att det kan röra sig om ett beroende. Även anhöriga drabbas ofta hårt av spelproblem och cirka 170 000 personer, varav nästan hälften är barn, lever i samma hushåll som någon som har spelproblem.

Från och med den 1 januari 2018 ingår problem med spel om pengar i socialtjänstlagen och hälso- och sjukvårdslagen. Det innebär att kommuner och landsting är ålagda att förebygga spelproblem. De ska också erbjuda stöd och behandling till personer som har allvarliga problem med spel om pengar. 

Regeringen ger Folkhälsomyndigheten i uppdrag att utveckla det nationella kunskapsstödet om spelproblem, som stöd till dem som jobbar med att möta spelberoende. Folkhälsomyndigheten ska inom ramen för uppdraget även genomföra befolkningsundersökningen Swelogs, för att fortsatt mäta omfattning och utveckling av spelproblem över tid och i olika grupper av befolkningen. Folkhälsomyndigheten ska även fördela medel till organisationer som bedriver förbyggande arbete kring spel om pengar.

Folkhälsomyndigheten får för uppdragets genomförande använda 11 miljoner kronor under 2018 – varav 3 miljoner kronor får betalas ut till verksamheter som arbetar förebyggande kring spel om pengar. Uppdraget ska genomföras i samverkan med Socialstyrelsen och redovisas till Regeringskansliet senast den 31 mars 2019.

Publicerad 13 aug 2018

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom socialrätt:

Se vår integritetspolicy