Nya riktlinjer för strokevården
Fler patienter som drabbas av stroke bör få behandling med den avancerade metoden trombektomi. Hälso- och sjukvården kan nu också lättare dokumentera att patienterna får en strukturerad uppföljning efter en stroke. Det är några av nyheterna i de uppdaterade nationella riktlinjerna för vård vid stroke från Socialstyrelsen.
Våren 2018 presenterades den senaste versionen av de nationella riktlinjerna för strokevård men det har redan kommit en ny version med flera nyheter och uppdateringar. Den nya versionen innehåller sex helt nya rekommendationer och flera befintliga har också uppdaterats.
Fler bör behandlas med trombektomi
De viktigaste nyheterna gäller främst vård och behandling i det akuta skedet, just efter att en stroke har inträffat. Framförallt bör fler patienter kunna få så kallad trombektomibehandling. Det är en avancerad metod för att dra ut en blodpropp ur hjärnan. I vissa fall kan patienten efter en trombektomi bli helt återställd och vara uppe gående i korridoren på sjukhuset närapå direkt efter behandlingen. Socialstyrelsen rekommenderade metoden för första gången i 2018 års version av strokeriktlinjerna.
– Då rekommenderade vi metoden upp till sex timmar efter en stroke, men forskningen har gått starkt framåt. Nu vet vi att vissa patienter kan bli hjälpta av metoden upp till 24 timmar efter insjuknandet, säger Johanna Kain, projektledare på Socialstyrelsen.
Fler blir förhoppningsvis helt återställda
Socialstyrelsens nya rekommendationer kommer att öka hälso- och sjukvårdens kostnader för strokevård. Rekommendationerna kräver också stärkt kompetens, och i vissa delar av landet en omställning i organisationen. Samhället beräknas dock kunna spara pengar tack vare åtgärderna, främst för att fler kan bo hemma och klara sig själva efter en stroke.
Publicerad 29 jan 2020