Logga in

Logga in formulär

Ange ditt användarnamn. Ange ditt lösenord. Glömt ditt lösenord?

Om likhetsprincipen i bostadsrättsföreningar

Högsta domstolen har i ett mål tagit upp frågan om likhetsprincipens tillämpning i bostadsrättsföreningar. I målet hade två bostadsrättshavare fått tillstånd att bygga balkonger medan en tredje bostadsrättshavare inte fått något tillstånd av föreningen. Den bostadsrättshavaren gjorde gällande att föreningens vägran stred mot likhetsprincipen. Målet analyseras här av Jonny Flodin.

Normalt sätt fattar föreningsstämman beslut med absolut majoritet, det vill säga det krävs fler än hälften av rösterna. En ordning med majoritetsbeslut har praktiska fördelar, men en sådan ordning är också förenad med nackdelar. Det finns en risk att en majoritet missbrukar sin ställning och fattar beslut som missgynnar en minoritet eller en enskild medlem. Det finns flera mekanismer som skall förhindra ett sådant missbruk, s.k. minoritetsskyddsregler. Till dem tillkommer allmänna begränsningar för föreningsstämmans beslutsfattande som generalklausulen och likhetsprincipen.

Fortsätt läsningen av Jonny Flodin, Universitetsadjunkt på avdelningen för fastighetsvetenskap KTH, analys om bostadsrättsförening beslutsfattande från JP Fastighetsnet genom att ladda ner dokumentet. 

Det här dokumentet är ett av många analyser, guider, referat och avgöranden som du hittar i JP Fastighetsnet - informationstjänsten kring fastighetsrätt. Läs gärna mer om tjänsten här! 

Publicerad 16 maj 2016

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom fastighetsrätt och samhällsplanering:

Se vår integritetspolicy