Logga in

Logga in formulär

Ange ditt användarnamn. Ange ditt lösenord. Glömt ditt lösenord?

Proposition om vattenmiljö och vattenkraft

Efter många turer är propositionen om vattenmiljö och vattenkraft klar. Förslaget är ett resultat av en energipolitisk överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna och förväntas klubbas igenom före riksdagsvalet. Så här ser förslaget ut i korthet.
 

I propositionen föreslås att prövningssystemet för vattenkraft ska utformas på ett sätt som inte blir onödigt administrativt och ekonomiskt betungande för den enskilde i förhållande till den eftersträvade miljönyttan. Vattenkraftens utbyggnad ska främst ske genom effekthöjning i befintliga verk. 

Alla vattenverksamheter som kopplas till produktion av vattenkraftsel ska ha moderna miljövillkor. Det kravet ska uppfyllas genom en omprövning som ska göras på verksamhetsutövarens initiativ och bekostnad enligt en särskild omprövningsbestämmelse.

Omprövningen ska ske med stöd av en nationell plan. Planen ska utgå från ett nationellt helhetsperspektiv och vara vägledande både för myndigheternas arbete med prövningarna och för vattenförvaltningen i stort. I planen ska anges vilka verksamheter som bör prövas i ett sammanhang och när prövningen senast bör ha påbörjats. Som huvudregel får en verksamhet bedrivas utan att ha moderna miljövillkor till dess att det är dags för prövning enligt planen.

I fråga om alla vattenverksamheter föreslås att regeringen ska få meddela generella föreskrifter om försiktighetsmått. Den så kallade båtnadsregeln för prövning av vattenverksamheter tas bort. Om en verksamhet bedrivs med stöd av urminnes hävd, privilegiebrev eller annan äldre så kallad särskild rättighet, ska den rättigheten anses ha tillkommit enligt motsvarande bestämmelser i miljöbalken.

För vattenverksamheter, miljöfarliga verksamheter och verksamheter som prövas särskilt enligt sektorslagstiftning föreslås uttryckliga bestämmelser om att verksamheterna inte får äventyra att vattenmiljön inte uppnår den kvalitet som följer av EU-rätten eller försämra vattenkvaliteten i strid med ett försämringsbörbud. De möjligheter att ställa mindre långtgående krav som följer av EU-rätten till förmån för samhällsnyttiga verksamheter ska utnyttjas fullt ut vid till exempel meddelande av miljökvalitetsnormer och andra föreskrifter samt vid beslut om klassning av vattenförekomster.

Lagändringarna föreslås börja gälla den 1 januari 2019.

Publicerad 4 maj 2018

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom miljörätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

Hovrätten fastställer tingsrättens bedömning om att bara det ena syskonet är ansvarig för djurhållningen eftersom inget talar för att det andra syskonet var delaktig i verksamheten.  

17 dec 2024

I båda målen var det inte tillräckligt utrett att behovet av elproduktion inte kan tillgodoses genom att annan mark tas i anspråk eller att samhällsintresset av elproduktion genom solcellsanläggningen skulle väga tyngre än samhällsintresset för livsmedelsproduktion.  

10 dec 2024

MÖD slår fast att Skogsstyrelsen ska göra en samlad bedömning av vilka försiktighetsåtgärder som en skogsägare ska göra vid avverkning av skog med angrepp från granbarkborre och med förekomst av knärot och bombmurkla.

5 nov 2024