Prövningstillstånd från HFD
Högsta förvaltningsdomstolen har meddelat prövningstillstånd i ett upphandlingsmål. De frågor som har lett till det meddelade prövningstillståndet gäller EU-rättsliga principer om likabehandling, transparens och öppenhet ska tillämpas vid en överprövning av en direktupphandling och i vilken mån reglering i nationell upphandlingslagstiftning ska tillämpas vid en sådan prövning.
Högsta förvaltningsdomstolen har meddelat prövningstillstånd i ett upphandlingsmål
I början av 2017 genomförde en upphandlande myndighet en upphandling av hyllarkiv och ritlådor. Upphandlingen genomfördes genom direktupphandling med annonsering enligt 15 kap. LUF. Ett bolag ansökte om överprövning och menade att upphandlingen skulle göras om. Förvaltningsrätten ansåg att upphandlingen skulle göras om på grund av brister i det konkurrensuppsökande skedet.
Kammarrätten framhöll att det vid direktupphandling inte gäller några särskilda regler om hur upphandlingen ska genomföras avseende annonsering, konkurrensutsättning och tidsfrister. Däremot gäller, precis som vid all annan upphandling, de EU-rättsliga principerna om likabehandling, icke-diskriminering, ömsesidigt erkännande, proportionalitet och öppenhet. Den upphandlande myndigheten har i förfrågningsunderlaget angett att anbuden kommer att utvärderas utifrån en avvägning mellan kvalitet och pris, det vill säga vilka som bäst anses uppfylla behoven och samtidigt är det mest ekonomiskt fördelaktiga anbudet. Någon närmare precisering av vad som tillmäts betydelse vid utvärderingen av anbuden har inte angetts. Formuleringen gav därför, enligt kammarrätten, utrymme för en sådan skönsmässig bedömning att förfrågningsunderlaget i denna del får anses strida mot principerna om likabehandling och öppenhet. Kammarrätten ansåg att upphandlingen skulle göras om.
Arbetar du med offentlig upphandling?
Läs mer om tjänsten med all relevant information gällande upphandling
Publicerad 13 dec 2017