Rätten till ett parkeringstillstånd kan nu avgöras i domstol
Förra veckan meddelade Högsta förvaltningsdomstolen att rätten att ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrade är en civil rättighet enligt Europakonventionen. Det innebär att Transportstyrelsen inte längre är sista instans, utan att beslut om parkeringstillstånd nu kan komma att prövas av förvaltningsrätten, kammarrätten och Högsta förvaltningsdomstolen.
Rörelsehindrade personer kan nu överklaga beslut om parkeringstillstånd till allmänn förvaltningsdomstol
Rörelsehindrade personer kan få ett säskilt parkeringstillstånd enligt trafikförordningen. Den som söker tillståndet lämnar ansökan till kommunen som tar beslut i frågan. Säger kommunen nej finns möjligheten att överklaga till länstyrelsen och senare till Transportstyrelsen. Därefter har beslutet inte gått att överklaga – fram tills nu.
Högsta förvaltningsdomstolens konstaterande i förra veckan att ett parkeringstillstånd framförallt är till för att underlätta tillgänglighet och framkomlighet i samhället. Det har även betydande konsekvenser för personer både i ekonomisk och personlig karaktär. Därför menar domstolen att det är en civil rättighet.
Det framgår av artikel 6 i Europakonventionen att alla vid prövning av hans eller hennes civila rättigheter är berättigade till rättvis och offentlig förhandling inför en oavhängig och opartisk domstol. Att ett parkeringstillstånd från och med nu räknas som en civil rättighet betyder alltså att beslut kan överklagas till allmän förvaltningsdomstol. Det ligger även i linje med hur andra bestämmelser som rör tillgänglighet för funktionsnedsatta har utformats.
Parkeringstillstånd och liknande frågor bevakas av informationstjänsten JP Trafiknet.
Publicerad 31 maj 2016