Regeringens insatser för att stärka läsningen
Regeringen genomför en rad olika insatser och aktiviteter för att stärka läsningen både i och utanför skolan. 2016 initierade regeringen olika insatser i syfte att stärka att höstlovet blir ett läslov, på samma sätt som februarilovet är ett sportlov.
Redan i dag tar många kulturinstitutioner och bibliotek initiativ till att genomföra läsfrämjande aktiviteter under skollov. Genom satsningen stödjer regeringen genomförandet av dessa och andra läsfrämjande insatser inför och under skollov.
Viktigt med läsförståelse och förmåga att tillgodogöra sig skriftlig information anser regeringen
Exempel på regeringens satsningar för att stärka läsningen:
- Läslyftet, en insats som bland annat syftar till att stimulera barns språk-, läs- och skrivutveckling och förbättra elevers läsförståelse och skrivförmåga.
- Satsningar på språk-, läs- och skrivutvecklare i förskolan och skolan genom Nationellt centrum för språk-, läs- och skrivutveckling.
- En ökning av utbudet och tillgängligheten till biblioteksverksamhet i hela landet.
- Personalförstärkningar i skolbiblioteken.
- Satsningar på speciallärare och specialpedagoger genom bland annat en utökning av platserna på lärarutbildningen för dessa grupper.
- Specialpedagogik för lärande, en kompetensutvecklingsinsats för att stärka den specialpedagogiska kompetensen generellt hos lärare.
Under hösten 2017 har regeringen också lämnat en proposition till riksdagen om en läsa-skriva-räkna-garanti som syftar till att elever i behov av stöd tidigt ska få de stödinsatser som de behöver för att nå målen i svenska, svenska som andraspråk och matematik på lågstadiet.
Beslutsstöd för dig som arbetar med skoljuridiska frågor
Läs mer om informationstjänsten som används av nästan alla Sveriges kommuner
Publicerad 1 nov 2017