Logga in

Logga in formulär

Ange ditt användarnamn. Ange ditt lösenord. Glömt ditt lösenord?

Säkerhetspolisen och Försvarsmakten har rätt att stoppa upphandlingar

Sedan 1 april i år måste statliga myndigheter samråda med Säkerhetspolisen eller Försvarsmakten inför utkontraktering av viss säkerhetskänslig verksamhet. Syftet är att förstärka skyddet av de mest skyddsvärda verksamheterna i samhället.



De nya bestämmelserna innebär att myndigheter, som ska inleda en upphandling som innebär krav på säkerhetsskyddsavtal, måste samråda med Säkerhetspolisen eller Försvarsmakten innan en upphandling påbörjas. Skyldigheten gäller om en framtida leverantör kan få tillgång till eller möjlighet att förvara hemliga uppgifter utanför myndighetens lokaler. Det här innebär att flera hundra upphandlingar per år kommer att genomgå en mer noggrann kontroll.

Säkerhetspolisen och Försvarsmakten får beordra myndigheten som ska utkontraktera verksamhet att vidta åtgärder för att säkerställa säkerhetsskyddet. Om ett föreläggande inte följs eller om säkerhetsskyddslagens krav inte kan tillgodoses trots att ytterligare åtgärder vidtas får Säkerhetspolisen eller Försvarsmakten stoppa upphandlingen.

Publicerad 17 apr 2018

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom konkurrensrätt och upphandlingsrätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

Kammarrätten anser att den omständigheten att en kommun har annonserat i fel förfarande och inte har råd med att anta anbud över tröskelvärdet utgör sakliga skäl för att avbryta en upphandling.

4 sep 2024

Vår jurist, Mihiri Ratnayake, svarar på frågan.

30 aug 2024

EU-domstolens dom mål C-737/22, meddelad den 13 juni 2024, rör vad som egentligen omfattas med förbudet mot förhandling av anbud. Sara-Li Olovsson och Erik Edström på Upp Advokatbyrå analyserar domen. 

30 aug 2024