Samverkan mellan kommun och landsting gällande utskrivning från sjukhus ska bli bättre
Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) beviljas även i år 12 miljoner kronor för att stödja processen vid utskrivning från sjukhus. Syftet med satsningen är att förbättra samverkan mellan kommun och landsting, för att öka tryggheten för patienter med fortsatt vårdbehov.
– Detta är en del i regeringens arbete med att öka delaktigheten för patienten och förbättra samverkan mellan kommuner och vården. Med en bättre utskrivning kan personer snabbare komma i kontakt med andra delar i vårdkedjan, liksom socialtjänsten, när man inte längre behöver vård på sjukhuset. Då frigörs också vårdplatser för dem med allra störst behov, säger socialminister Lena Hallengren.
Den 15 mars 2018 beviljades SKL 12 miljoner kronor för att stödja processen vid utskrivning från sjukhus. Satsningen bedöms ha fått en bra start i hela landet, men ytterligare stöd behövs för att det nya arbetssättet för en effektiv utskrivningsprocess ska bli normaliserat. I sin ansökan för 2019 lyfter SKL ett antal prioriteringar, bland annat uppföljning av den enskildes egna upplevelser samt behovet av att utveckla en samordnad vård och omsorg i hemmet för äldre med sammansatta vårdbehov.
Regeringen beslutade den 16 februari 2017 om propositionen Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård. Den nya lagen trädde i kraft den 1 januari 2018. Lagen syftar till att främja en god vård och en socialtjänst av god kvalitet för kvinnor och män som efter utskrivning från sluten vård behöver insatser från socialtjänsten, den kommunalt finansierade hälso- och sjukvården eller den landstingsfinansierade öppna vården.
Publicerad 24 apr 2019