Logga in

Logga in formulär

Ange ditt användarnamn. Ange ditt lösenord. Glömt ditt lösenord?

Sjuksköterska som stängt in dement patient döms inte för olaga frihetsberövande

Hur kan Högsta domstolen fria en sjuksköterska för olaga frihetsberövande, trots att han har stängt in en dement kvinna på hennes rum vilket har inneburit ett frihetsberövande samtidigt som gärningen var otillåten?

sjukvard_Dement_patient_stangdes_in_16x9.jpg

En äldre demenssjuk kvinna på ett kommunalt vård- och omsorgsboende var orolig och utåtagerande. En manlig sjuksköterska stängde då in henne på rummet genom att sätta en fåtölj framför dörren och blockera den i cirka två timmar. Kvinnan sa under denna tid flera gånger att hon ville komma ut. Hon bankade på insidan av dörren och försökte att ta sig ut med våld.

Tingsrätten och hovrätten dömde sjuksköterskan till villkorlig dom för olaga frihetsberövande, mindre grovt brott, enligt brottsbalken (BrB).

Även Högsta domstolen konstaterar att åtgärden har inneburit ett frihetsberövande och att gärningen varit otillåten. För fällande dom är det dock inte tillräckligt att gärningen har varit otillåten. Det krävs också att gärningen har omfattats av gärningsmannens uppsåt. Högsta domstolen frikänner därför sjuksköterskan från olaga frihetsberövande.

JP Infonets expert regionjurist Linda Larsson går i en ny analys igenom rättsfallet och förklarar hur och varför Högsta domstolen kan frikänna sjuksköterskan.

Vill du ta del av analysen i sin helhet?


Läs då mer om informationstjänsten JP Sjukvårdsnet.

Publicerad 4 feb 2019

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom hälso- och sjukvårdsrätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

Till följd av nya JO-anmälningar om lång handläggningstid hos IVO tar nu chefsJO ett samlat grepp om en anmälare till IVO av klagomålsärenden enligt patientsäkerhetslagen kan anses vara part och därmed om bestämmelserna i förvaltningslagen om så kallad dröjsmålstalan kan vara tillämpliga på dessa ärenden. Läs vår analys!

17 sep 2024

Riksdagen har bland annat klubbat igenom socialutskottets förslag till en ny lag om vissa kirurgiska ingrepp i könsorganen.

3 maj 2024

Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag om en ny registerlag för Myndigheten för vård- och omsorgsanalys.

3 maj 2024