SKL: Fler förtroendevalda behöver anmäla hot och hat
Hoten och hatet mot förtroendevalda har ökat, men många låter bli att anmäla. För att få fler att polisanmäla har SKL, Brottsoffermyndigheten och Polismyndigheten tagit fram en ny skrift som lyfter fram fall som har lett till fällande domar.
Förtroendevalda utsätts allt oftare för hot, hat och våld på grund av sitt politiska uppdrag. Färre än hälften av dessa väljer att rapportera händelsen till exempelvis säkerhetsansvarig i partiet och ännu färre väljer att polisanmäla. Det visar Brottsförebyggande rådets undersökning (PTU). Med anledning av detta ger SKL, Brottsoffermyndigheten och Polismyndigheten nu gemensamt ut skriften ”Anmäl alltid hot, hat och våld”.
– Vi behöver göra upp med attityden att hot och hat är något som man ska behöva tåla i ett förtroendeuppdrag. Att vara utsatt är tufft och händelser bör alltid anmälas. Kommuner och regioner måste också finnas där för att stödja den förtroendevalda så att det finns förutsättningar att verka i det demokratiska uppdraget, säger Lena Micko, ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting.
Viktigt att polisanmäla
Endast var femte av de utsatta gör en polisanmälan och det handlar i högre grad om våld, skadegörelse och stöld än om hot och trakasserier.
– Förtroendevalda verkar främst låta bli att polisanmäla för att de inte tror att en anmälan kommer att leda till något. Vi vill genom skriften visa att varje anmälan har betydelse och synliggör utsattheten, säger Daniel Godman, nationell samordnare för grundläggande fri- och rättigheter vid Polismyndigheten.
Skriften innehåller några autentiska rättsfall där förtroendevalda har polisanmält händelser av hot, hat och våld och vilka skäl som har lett fram till att gärningspersonerna dömdes.
– Om fler förtroendevalda polisanmäler hot, hat och våld ökar dels möjligheten att brotten utreds, dels att utredningar leder till åtal och fler fällande domar. En polisanmälan är också en förutsättning för att få ersättning efter ett brott, säger Annika Öster, generaldirektör för Brottsoffermyndigheten.
Publicerad 19 feb 2019