Logga in

Logga in formulär

Ange ditt användarnamn. Ange ditt lösenord. Glömt ditt lösenord?

Skolan särskilt viktig för barn som flytt

Det är avgörande för både barnet och för samhället att ett barn som flytt till Sverige får en bra start i sitt nya land, och skolan spelar en extra viktig roll. Det framkommer i en ny rapport som Bris, Barnens rätt i samhället, tagit fram.

– Den svenska skolan har tagit emot ett ökande antal nyanlända elever, och man har fått lära längs vägen utan att alltid ha rätt förutsättningar. Hur huvudmän och skolenheter väljer att organisera och leda skolan spelar stor roll för hur väl eleverna kommer att lyckas, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare Bris.

 skola_bris16x9.jpg

Rapporten tydliggör också att det krävs beslut på en rad andra politiska områden för att barn som flytt ska få möjlighet att tillgodogöra sig utbildning, må bra och känna tillhörighet. Barn och familjer som flytt till Sverige påverkas av faktorer som bostadsbrist, boendesegregation och socioekonomisk utsatthet.

Enligt Bris lever många i en så kallad permanent tillfällighet, där det tillfälliga uppehållstillståndet måste förnyas regelbundet – i praktiken en gång per läsår för vissa grupper. Framtiden och möjligheten att etablera sig i det nya landet är därför väldigt osäker och påverkar förstås barns situation i skolan.

En annan slutsats i rapporten är att en framgångsrik väg är att skapa en stödjande skolkultur kring nyanlända elever, där mottagandet är ett gemensamt ansvar för alla vuxna på skolan, med ett strukturerat lagarbete kring eleverna.

Bris vill också att permanenta uppehållstillstånd bör vara huvudregel och att skolplikt införs för barnen redan under asylprocessen.

Publicerad 26 okt 2018

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom skoljuridik:

Se vår integritetspolicy