Juridiska nyheter
Ett urval från våra jurister
Välkommen till vårt juridiska nyhetsflöde. Här hittar du ett urval av de viktigaste nyheterna, mest intressanta analyserna, prejudicerande rättsfallen med mera från våra informationstjänster.
Kan man spara e-postmeddelanden digitalt eller måste man spara dem i den fysiska akten?
Hör vår rådgivare och jurist Gustaf von Essen svara på frågan.
10 jun 2022
Möjligt för kommuner att fatta automatiserade beslut
Kommunallagen ska ändras så att kommuner och regioner ska kunna delegera rätten att fatta beslut till en automatiserad beslutsfunktion.
10 jun 2022
Relaterade nyheter
Flera sjukhus och regioner slipper sanktionsavgift enligt GDPR
Kammarrätten upphäver förvaltningsrättens och Integritetsskyddsmyndighetens beslut att fem sjukhus och regioner ska betala sanktionsavgift enligt GDPR.
9 jun 2022
Ja till regeringens förslag som rör när vård av unga upphör
Riksdagen har sagt ja till regeringens förslag om ändringar i ett par lagar som gäller vård av unga, framför allt i lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga, LVU. Lagändringarna börjar gälla den 1 juli 2022.
9 jun 2022
Nya riktlinjer om sanktionsavgifter och polisens användning av ansiktsigenkänning
Europeiska dataskyddsstyrelsen har antagit två nya riktlinjer. Läs mer om dem här!
9 jun 2022
Viktigt att fortsätta förhindra smitta vid besök på äldreboenden
Från och med den 1 juni 2022 gäller inte längre Socialstyrelsens föreskrifter (HSLF-FS 2020:46) om besök i särskilda boendeformer för äldre under covid-19-pandemin.
9 jun 2022
Tolkning av avtalet – vad gäller?
Kommunen har genomfört en upphandling, tilldelat kontrakt och tecknat avtal med den vinnande leverantören. Vad gäller egentligen vid tolkning av avtalet? Vår jurist Anders Vedin svarar på frågan.
7 jun 2022
Är det tillåtet med skolavslutning i kyrkan?
Vår skoljurist Maria Bjurhom svarar på frågan.
3 jun 2022
Får föräldrar fotografera skolavslutningen?
Vår skoljurist Maria Bjurholm förklarar hur det ligger till.
3 jun 2022
Vart femte barn har utsatts för kränkningar
Vart femte barn har blivit kallad för elaka saker eller blivit retad upprepade gånger i skolan. Det visar Rädda Barnens nya undersökning Ung röst med nästan 8 000 svarande barn.
3 jun 2022
Brandskada som vållats av andrahandshyresgäst var förstahandshyresgästens ansvar
Migrationsverket hyrde enligt ett hyresavtal en lägenhet av en fastighetsägare, vilken användes som bostad för asylsökande. En boende i lägenheten anlade en brand som föranledde skador för drygt 475 000 kronor.
3 jun 2022
Fortsatt stort underskott på bostadsmarknaden
Trots en hög takt på bostadsbyggandet är antalet kommuner som har underskott på bostadsmarknaden fortsatt stort. 204 av landets 290 kommuner rapporterar om underskott på bostadsmarknaden i årets bostadsmarknadsenkät från Boverket.
3 jun 2022
HFD-domar om upphandlingsskadeavgift och leverantörsbyte
Under maj månad har Högsta förvaltningsdomstolen meddelat två upphandlingsdomar, en som handlar om upphandlingsskadeavgift och en som handlar om leverantörsbyte.
2 jun 2022
Ja till effektivare överprövning av offentliga upphandlingar
Riksdagen har beslutat om viktiga ändringar i upphandlingslagarna. Riksdagen har nämligen sagt ja till regeringens förslag till nya regler för en effektivare överprövning av offentliga upphandlingar.
2 jun 2022
Går det att ge undantag från skolplikt innan barnet börjat skolan?
Vår skoljurist Maria Bjurholm svarar på frågan!
2 jun 2022
Regeringsbeslut snabbar på utbyggnaden av havsbaserad vindkraft
Regeringen har fattat beslut om förnyat tillstånd till Vattenfall för vindkraftsparken Kriegers flak söder om Trelleborg. Ändringen innebär att större vindkraftverk kan byggas och att de kan vara i drift under hela sin tekniska livslängd.
2 jun 2022
Regeringen ger Naturvårdsverket i uppdrag att utveckla vargförvaltningen
Regeringen beslutar nu om flera uppdrag för att få en grund för framtidens vargförvaltning.
2 jun 2022
Andra EU-länders domar ska beaktas vid påföljdsbestämning i Sverige
Högsta domstolen klargör att bestämmelserna i 34 kap. 2 § brottsbalken ska tillämpas när den brottslighet som prövas är nyupptäckt i förhållande till en dom meddelad i ett annat EU-land.
27 maj 2022
Synen på sexualbrott ska skärpas
I en proposition lämnar regeringen förslag för att skärpa synen på sexualbrott. Det föreslås att straffskalorna för ett flertal sexualbrott ska skärpas.
27 maj 2022
Tillsyn av myndigheters lönekartläggningsarbete
Diskrimineringsombudsmannen (DO) inleder tillsyn av fem statliga myndigheters arbete med lönekartläggning. Tillsynen syftar till att säkerställa att de aktuella myndigheterna känner till och följer gällande lagstiftning.
27 maj 2022