Juridiska nyheter
Ett urval från våra jurister
Välkommen till vårt juridiska nyhetsflöde. Här hittar du ett urval av de viktigaste nyheterna, mest intressanta analyserna, prejudicerande rättsfallen med mera från våra informationstjänster.
Ja till ändringar i reglerna om kommunernas ansvar för bostadsförsörjning
Riksdagen sa ja till regeringens förslag om ändringar i reglerna som styr kommunernas ansvar för att tillhandahålla bostäder.
5 maj 2022
Kan en kommun dra in tilläggsbeloppet om kommunen anser att skolan brister i att ge eleven stöd?
En skola har fått tilläggsbelopp för en elev som inte kommer till skolan. Kommunen tycker inte att skolan gör tillräckligt för att vända elevens frånvaro till närvaro. Kan kommunen dra in tilläggsbeloppet? JP Infonets skoljurist Maria Bjurholm reder ut saken.
29 apr 2022
Omorganisation av skolverksamhet strider inte mot barnkonventionen
Kammarrätten bedömer att två kommuners beslut om förändringar i respektive kommuns skolverksamhet inte strider mot barnkonventionen.
29 apr 2022
Grundlagsskadestånd som rättighetsskydd för enskilda
Regeringen föreslår att det i skadeståndslagen ska införas en möjlighet till skadestånd från stat och kommun vid överträdelser av grundläggande fri- och rättigheter i regeringsformen.
29 apr 2022
Fler personer ska omfattas av massflyktsdirektivet
Regeringen har beslutat att den personkrets som har rätt till uppehållstillstånd med tillfälligt skydd i Sverige ska utvidgas så att även personer som lämnade Ukraina före invasionen omfattas.
29 apr 2022
Ja till teknikneutralt krav på underskrift av regeringsbeslut
För att regeringsbeslut ska gälla ska de skrivas under av statsministern eller ett annat statsråd. Regeringen har lämnat förslag till att göra det möjligt att införa en digital hantering av regeringsbeslut.
29 apr 2022
Parallella förtalsprocesser enligt skilda regelverk
I denna analys behandlar JP Infonets medierättsexpert Nils Funcke gällande reglering, domar och hur lagstiftningen hänger ihop.
28 apr 2022
Fördelar och nackdelar med dynamiska inköpssystem
Fler och fler upphandlande myndigheter och enheter i Sverige och Europa skapar dynamiska inköpssystem (DIS). Antalet DIS växte med över 30 procent i Europa under 2021. I denna analys går DIS-specialisten Ted Stalte igenom fördelar och nackdelar som finns med detta sätt att upphandla. Kan DIS vara lösningen på flera av dagens problem på den offentliga marknaden?
25 apr 2022
Antalet LSS-insatser ökar – men färre får kommunal personlig assistans
Socialstyrelsen har nyligen publicerat statistik som visar att antalet LSS-insatser ökar och att färre får kommunalt beviljad personlig assistans.
20 apr 2022
Region diskriminerade inte AT-sökande
En underläkare ansåg sig diskriminerad på grund av ålder, etnicitet, modersmål och utländsk examen när han inte fick AT-tjänstgöring. Tingsrätten konstaterar att underläkarens personliga brev är mycket allmänt hållet i jämförelse med de kandidater som har kallats till intervju. Mannen kan därför inte anses ha varit i en jämförbar situation med övriga sökanden.
14 apr 2022
Kommuner kan få ersättning för kostnader för barn som omfattas av massflyktsdirektivet
Kommuner kommer att få rätt till ersättning av staten för kostnader för ensamkommande och vissa andra barn som omfattas av massflyktsdirektivet. Det framgår av en förordningsändring som regeringen har beslutat om.
13 apr 2022
Listning på förhand hos vårdcentraler ska införas
Valet av enskilda personers vårdcentraler och motsvarande vårdenheter ska ske genom listning på förhand. Listningen innebär att uppgifter om personen förs in i en förteckning över vårdcentralens patienter. Riksdagen sa ja till regeringens förslag med ett förtydligande tillägg.
12 apr 2022
IMY utfärdar sanktionsavgift mot Klarna
Integritetsskyddsmyndigheten har utfärdat en administrativ sanktionsavgift på sju och en halv miljoner kronor mot Klarna Bank AB. Detta efter att en granskning visat att företaget inte uppfyllt flera av reglerna i dataskyddsförordningen.
12 apr 2022
SiS möjlighet att förbjuda eller begränsa mobil- och internetanvändning ses över
Socialdepartementet ger en utredare i uppdrag att se över barn och ungas användning av mobiltelefoner och internet inom Statens institutionsstyrelse (SiS).
12 apr 2022
IT-angrepp mot hälso- och sjukvården har ökat
I början av april publicerade Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) en rapport över de anmälningar om personuppgiftsincidenter som myndigheten tagit emot under 2021.
12 apr 2022
Läkemedel doneras till Ukraina
Alla regioner i Sverige har enats om att donera läkemedel till Ukraina, genom EU:s samordning för stöd till Ukraina.
12 apr 2022
Bank som försvårat utövandet av de registrerades rättigheter får reprimand
Integritetsskyddsmyndigheten konstaterar att en bank har behandlat personuppgifter i strid med artikel 12.2 i dataskyddsförordningen.
11 apr 2022
LVU-vård för sex syskon som flyttats utomlands för att undgå tvångsvården
Förvaltningsrätten beslutade om LVU-vård för sex syskon på grund av deras föräldrars omsorgsbrister. Mamman hade därefter tagit med barnen till Serbien för att undkomma socialtjänsten och förvaltningsrättens dom och uppgett att de skulle komma att vistas utanför Sverige så länge det fanns ett beslut om tvångsvård.
8 apr 2022
Lärarbehörigheten ökar i gymnasiet
Andelen behöriga lärare i gymnasieskolan har ökat, från 82,4 procent föregående läsår till 83,5 procent i år. I grundskolan är andelen behöriga lärare på samma nivå som förra läsåret, 71 procent. Det visar bland annat Skolverkets statistik över pedagogisk personal i skolan läsåret 2021/22.
8 apr 2022