Juridiska nyheter
Ett urval från våra jurister
Välkommen till vårt juridiska nyhetsflöde. Här hittar du ett urval av de viktigaste nyheterna, mest intressanta analyserna, prejudicerande rättsfallen med mera från våra informationstjänster.
Nej till kamerabevakning dygnet runt på centralt beläget affärsstråk
Förvaltningsrätten anser att kameraövervakning på ett brottsutsatt gångstråk under dygnets alla timmar är alltför ingripande ur integritetssynpunkt. Domstolen avslår därför en kommuns begäran om kameraövervakning på dagtid. Övervakning tillåts dock på nattetid eftersom bevakningsintresset då är högre och integritetsintresset lägre.
18 mar 2022
Brist på legitimerad personal i hälso- och sjukvården
Socialstyrelsens årliga rapport om tillgång och efterfrågan på legitimerad personal i hälso- och sjukvården visar att alla regioner i Sverige uppger att de har brist på bland annat barnmorskor och läkare med specialistkompetens.
18 mar 2022
Personer som flytt från Ukraina har rätt att arbeta i Sverige enligt massflyktsdirektivet
EU har beslutat att aktivera det så kallade massflyktsdirektivet. Vad innebär det för ukrainska personer som kommer till Sverige och vill arbeta? Vår jurist och redaktör Emma Wallin svarar på frågan.
17 mar 2022
IMY utfärdar sanktionsavgift mot Tullverket för bristande rutiner
IMY har granskat en personuppgiftsincident hos Tullverket och konstaterar nu att verket har haft bristfälliga rutiner och tekniska spärrar.
17 mar 2022
Personer med hemtjänst ska erbjudas en fast omsorgskontakt
Regeringen föreslår att kravet börjar gälla den 1 juli 2022.
17 mar 2022
Tillräckligt att obligatoriska krav på lungfunktionmätningsutrustning är uppfyllda vid avtalsstart
Det konstaterar kammarrätten i en ny dom.
15 mar 2022
Nytt regeringsuppdrag om gränsvärden för klimatpåverkan från byggnader
Boverket har fått i uppdrag från regeringen att lämna förslag på hur införandet av gränsvärden för byggnaders klimatpåverkan kan påskyndas och hur tillämpningen av klimatdeklarationer kan utvidgas.
14 mar 2022
Artskyddsförordningen ändras
I början av mars meddelade miljöminister Annika Strandhäll till Sveriges Television att regeringen kommer att ändra i artskyddsförordningen.
14 mar 2022
Ramavtal utanför det direktivstyrda området
Vad gäller numera för ramavtal som inte omfattas av EU-direktiven? Magnus Nedström och Markus Mårline, Advokatbyrån Sigeman & Co, förklarar.
11 mar 2022
Slutförvar av använt kärnbränsle
Regeringen fattade den 27 januari 2022 två beslut avseende Svensk Kärnbränslehantering AB:s (SKB) ansökningar om att bygga och driva ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark. I den här artikeln ger JP Infonets expert Ulf Yngvesson, som är rättschef vid Strålsäkerhetsmyndigheten, en kort bakgrund till besluten, en översiktlig beskrivning av deras innehåll och några ord om vad som händer framdeles.
11 mar 2022
Dom i målet ”Lägenheten på Karlaplan”
Högsta domstolen (HD) har meddelat dom i målet ”Lägenheten på Karlaplan”. Domstolen har prövat hur förhållandet mellan ogiltighet enligt avtalslagen och jordabalkens regler om rätt för makar eller sambor att överta en hyresrätt ska bedömas.
11 mar 2022
Ja till förslaget om krav på märkning och registrering av katter
I början av mars röstade riksdagen ja till obligatorisk ID-märkning och registrering av katter i Sverige. Lagändringarna börjar gälla den 1 januari 2023.
10 mar 2022
Vilken skolgång ska en kommun erbjuda enligt massflyktsdirektivet?
Vår skoljurist Sonya Friberg svarar på frågan.
9 mar 2022
Utredningen Barnets bästa vid fortsatt vård enligt LVU är klar
Anders Hagsgård, president för Hovrätten för Västra Sverige, har nu presenterat utredningen om förutsättningarna för att införa barnets bästa som ett självständigt rekvisit vid prövningen av upphörande av vård i familjehem enligt lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU).
8 mar 2022
Ja till ämnesbetyg
Regeringens förslag om att införa ämnesbetyg har röstats igenom i riksdagen. Ämnesbetyg ska ersätta kursbetyg när det gäller gymnasieskola, gymnasiesärskola och komvux.
8 mar 2022
Förslag om effektivare överprövning av offentlig upphandling
Regeringen har överlämnat en proposition till riksdagen med förslag om en effektivare överprövning av offentliga upphandlingar.
8 mar 2022
Inkomna LOU-mål har minskat i alla instanser
Enligt Sveriges domstolars årsredovisning för 2021 har inkomna LOU-mål minskat i alla instanser – med 30 procent i förvaltningsrätterna, 38 procent i kammarrätterna och 37 procent i Högsta förvaltningsdomstolen.
8 mar 2022
Möjligheten att ge tillträdesförbud ska utökas till badanläggningar och bibliotek
På vissa badanläggningar och bibliotek finns problem med brottslighet, som påverkar såväl personalens arbetsmiljö som andra besökare på ett negativt sätt. Regeringen vill därför utvidga lagen om tillträdesförbud till att omfatta även badanläggningar och bibliotek.
7 mar 2022
Vem sätter betyg när en elev byter skola under terminen?
Flyttlasset går och barnet får byta skola under terminens gång. Då drar det ihop sig till betygsättning i skolan och frågan är vem som ska sätta betyg på eleven. Är det lärare på elevens gamla eller nya skola? JP Infonets skoljurist Maria Bjurholm reder ut saken.
7 mar 2022
Är dokumentation vid en pågående kränkningsutredning allmän handling?
Är den dokumentation som blir till under tiden som skolpersonal i en offentligt driven skola utreder kränkande behandling allmän handling? JP Infonets skoljurist Maria Bjurholm ger svar och går igenom hur rättsläget ser ut.
7 mar 2022